Az Emírségek 10 milliárd dollárt fektetne Izraelbe

Az arab ország az izraeli energiától kezdve az űrkutatásig több fontos szektorba szeretne befektetni.

Az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy létrehoz egy 10 milliárd dolláros alapot, hogy az elkülönített pénzből Izrael stratégiai szektoraiba fektessen be – számolt be az ISRAEL 21c.

A hírt először az Emírségek hírügynöksége a WAM közölte. A cikk szerint az alap létrehozását egy telefonbeszélgetés előzte meg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Abu Dzabi koronahercege között.

„Az alap segítségével az Egyesült Arab Emírségek befog fektetni Izraelbe és Izraellel együtt olyan szektorokba, mint az energia, víz, űrkutatás, egészségügy és mezőgazdaság”

– írja a WAM.

Az alap folytatja az Ábrahám-megegyezésekkel elindított együttműködést. A normalizációs szerződéseket Trump elnök közvetítésével kötötte a zsidó állam az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. A megegyezéseket követte egy szerződés októberben Szudánnal és még egy decemberben Marokkóval. A hírek szerint Indonézia lett volna a következő azonban a procedúrát a Biden-adminisztráció megszakította.

„A kezdeményezés természetes folytatása a történelmi békemegállapodásnak, amit Amerika közvetítésével kötöttek az országok és illusztrálja a béke előnyeit azzal, hogy javítja a régió lakóinak életét. Ez egy új barátság megnyilvánulása, egy együttműködésé, amely közös akaratból fakad és előre fogja mozdítani a régiót”

– olvasható az Emírségek hírügynökségének szövegében.

Biden lemondott a közel-keleti békéről

Az új adminisztráció már egy héttel a beiktatás után elkezdte aláásni az Ábrahám-egyezményeket azzal, hogy eltávolította az amerikai alapokat.