Az EU fokozná az antiszemitizmus elleni küzdelmet

Az európai kormányoknak fokozniuk kell az antiszemitizmus elleni küzdelmet az Európa számos részén egyre növekvő antiszemitizmus és a zsidók elleni támadások megelőzésére – jelentette ki az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) az antiszemitizmus megelőzéséről és leküzdéséről szóló kedden közzétett ajánlásában.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértői szerint mivel az antiszemita indíttatású cselekményeket elkövetőinek köre széles, közöttük neonácik, politikai és vallási szélsőségesek is megjelennek, az európai kormányoknak átfogó megközelítést kell alkalmazniuk az antiszemitizmus elleni küzdelem terén.

Az ajánlás kiemeli a megelőzés és az oktatás fontosságát, amelyekkel kapcsolatban az ECRI szakemberei arra kívánják ösztönözni a politikai szereplőket, a véleményvezéreket és más közéleti személyiségeket, hogy határozott és nyilvános álláspontot képviseljenek az antiszemitizmussal szemben, egyértelművé téve, hogy soha nem szabad eltűrni.

Azt is javasolták, hogy a kormányok szólítsák fel az internetes vállalatokat, beleértve a közösségimédia-hálózatokat üzemeltető cégeket, a távközlési szolgáltatókat és az internetszolgáltatókat arra, hogy hatékony rendszereket hozzanak létre az antiszemita indíttatású gyűlöletbeszéd online észlelésére és felszámolására, összhangban a nemzetközi emberi jogi normákkal. A büntetőeljárás és a bűnüldözés területén az ECRI annak fontosságára figyelmeztetett, hogy az online elkövetett antiszemita bűncselekményeket ugyanúgy kell büntetni, mint a valós térben elkövetett bűncselekményeket.

Kiemelték továbbá: amikor a Közel-Keleten kiújul az erőszak, a minden zsidóra kiterjedő általánosítás és az antiszemita erőszak Európában is fokozódik. Az ECRI ezért azt javasolta, hogy az európai kormányok javítsák az együttműködést a zsidó közösségekkel a szükséges biztonsági intézkedések meghatározása és végrehajtása, valamint a szükséges pénzügyi támogatás biztosítása érdekében.

Brüsszel irányt váltana az antiszemitizmus elleni küzdelemben

A koronavírus-járvány kitörése óta 13 szorosára nőtt az antiszemita tartalmak száma bizonyos német nyelvű Twitter-, Facebook-, illetve Telegram-csatornákon.