Törvényhozók százai sürgetik az ENSZ-t, hogy szüntesse meg az Izraellel szembeni „szisztematikus” diszkriminációt

Európai és észak-amerikai törvényhozók és parlamenti képviselők felszólítják az EU-tagállamokat és a globális demokráciákat, hogy segítsenek véget vetni az Izraellel szembeni „szisztematikus” megkülönböztetésnek az ENSZ-ben.

„A növekvő globális antiszemitizmus kontextusában a világ egyetlen zsidó államának könyörtelen, aránytalan és rituális elítélése az ENSZ-ben különösen veszélyes, és végre véget kell vetni neki. Izrael figyelmet és vizsgálatot érdemel, ahogy minden más nemzet is. De egyenlő bánásmódot is megérdemel” – áll az összesen 313 európai, észak-amerikai és izraeli pártközi törvényhozó által aláírt nyilatkozatban — számol be az Algemeiner.

„A szabályokon alapuló nemzetközi rend határozott támogatóiként attól tartunk, hogy az Izraellel szembeni kettős mérce magának az ENSZ-nek is árt… [és] aláássa annak hitelességét” – áll a nyilatkozatban.

A levelet az összes uniós tagállam kormányának valamint az Egyesült Királyság, Norvégia és Svájc kormányának küldték el. Megkapta továbbá az ENSZ főtitkára és a főbb ENSZ-ügynökségek vezetői. A kezdeményezés, amelynek élére az Amerikai Zsidó Bizottság Izrael Transzatlanti Barátai (TFI) nevű szervezete állt, az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakának keddi megnyitója előtt született.

„Az ENSZ régóta elfogult Izraellel szemben, amely gyakrabban kerül célkeresztbe, mint az összes többi ország együttvéve” – mondta Lukas Mandl osztrák-holland politikus, aki az Európai Parlament tagja és a kezdeményezés egyik társszervezője. „Már régen eljött az ideje, hogy véget vessünk ennek a szégyenletes gyakorlatnak. A demokratikus kormányok felelőssége, hogy ezt a nagyon szükséges változást véghezvigyék.”

2020-ban az ENSZ Közgyűlése 17 határozatot fogadott el Izrael ellen, és csak hatot a többi 192 tagállam közül hat ellen az emberi jogok megsértése miatt. Az aláírt levélben azt írták, hogy az Emberi Jogi Tanács határozatainak mintegy 21%-a kizárólag Izraelre összpontosít. Emellett tavaly szeptemberben Izrael volt az egyetlen ország, amelyet az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa a nők jogainak állítólagos megsértésével vádolt.

Petras Auštrevičius litván EP-képviselő megjegyezte: „Amikor Izraelt, a Közel-Kelet egyetlen igazi demokráciáját és a nemek közötti egyenlőség terén vezető szerepet betöltő országot a nők jogainak állítólagos megsértése miatt emelik ki, de olyan rezsimeket, mint Irán, beválasztanak az ENSZ Nőjogi Bizottságába, akkor tudjuk, hogy valami nagyon nem stimmel. Végre helyre kell hoznunk ezt az ENSZ elfogultságot”.

A nyilatkozatban a parlamenti képviselők felszólították az EU tagállamait és a többi demokratikus országot, hogy szavazzanak a Közgyűlésben és más ENSZ-szervekben az Izrael-ellenes határozatok „túlzott” száma ellen; oszlassák fel a diszkriminatív ENSZ-bizottságokat és programokat, amelyek kifejezetten Izraelt célozzák; és próbálják meg törölni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 7. napirendi pontját, amely „Izrael elmarasztalására és megbélyegzésére irányul”.

A nyilatkozatot számos uniós törvényhozó írta alá; köztük miniszterelnökök, pártvezetők, parlamenti alelnökök és kulcsfontosságú bizottságok elnökei; valamint brit munkáspárti parlamenti képviselők.

Dietmar Köster, német európai parlamenti képviselő így nyilatkozott: „A szabályokon alapuló nemzetközi rend határozott támogatójaként elkeserítő látni, hogy a nemzetközi biztonság és béke szempontjából oly fontos szervezet folyamatosan nem tartja be saját elveit, amelyek szerint minden tagállamot egyenlően kell kezelni. Izrael egyoldalú elítélése az ENSZ-ben nem folytatódhat”.

Mi ünnepelnivaló van az ENSZ durbani gyűlöletfesztivál 20. évfordulóján?

A nemzetközi erkölcs önjelölt vezetői számára az izraelieknek nincsenek emberi jogaik.