Kiakadt a jeruzsálemi főmufti amiért zsidók sófárt fújtak a Templom-hegyen

Muhammad Husszein sejk, jeruzsálemi főmufti hétfőn figyelmeztetést adott ki „a zsidók az Al-Aksza mecset megsértésére” irányuló kísérletei ellen, amiért a hírek szerint zsidó aktivisták egy csoportja szeretné megfújni a hagyományos sófárt (kosszarvból készült kürt) a a Templom-hegyen – írja az Arutz7.

A Templom-hegy a judaizmus legszentebb helye, míg a hegy déli végén található Al Aksza mecset az iszlám csak harmadik legszentebb helye.

Husszein hétfőn kiadott közleményében azt mondta, hogy a Templomhegyi szervezetek követelik, hogy a hatóságok engedélyezzék számukra, hogy Tóra-tekercseket hozzanak a Templom-hegyre, hogy ott nyilvánosan felolvassanak belőle.

Husszein határozottan elítélte az izraeli hatóságokat, amiért védelmet biztosítanak azoknak a

„szélsőséges csoportoknak, akik minden nap nagy számban betörnek az Al-Aksza mecsethez, miközben papi ruhát viselnek, és zsidó ünnepek ürügyén fújják a sófárt”.

A mufti szerint Izrael politikája, amiért lehetővé teszi zsidók látogatását és imádkozást, azonnali arab-iszlám választ igényel, és felkérte az érintett muszlim és arab testületeket és szervezeteket, hogy

„avatkozzanak be a helyzetbe, amely vallási háborúvá fajulhat. A szélsőséges cionista csoportok tönkreteszik az áldott Al Aksza mecsetet, és saját Szentélyüket akarják annak helyére felépíteni.”

Husszein mufti azzal is vádolta az „izraeli megszállókat”, hogy a zsidó ünnepek miatt indokolatlanul bezárták az Ibrahimi-mecsetet (a zsidó pátriárkák hebroni temetkezési helyének barlangjának iszlám neve), a lépést „agressziónak és szörnyű bűncselekménynek” és a „muszlim vallásszabadság megvonásának” nevezte.

Bennett visszakozik a zsidók vallásszabadságával kapcsolatban a Templom-hegyen

A Miniszterelnöki Hivatal nyilatkozata a zsidó látogatások vasárnapi befejezése után úgy tűnt, hogy elismeri, sőt támogatja az ott imádkozó zsidókat.