A Ben Gurion-on kiszűrt koronavírusos emberek többsége az umani zarándoklaton járt

A Ynet hírportál által megszerzett új adatok szerint az elmúlt napokban a Ben Gurion repülőtéren végzett kötelező tesztek során kiszűrt COVID-esetek többsége az ukrajnai Uman városából hazatérő zarándokok között volt – írja az Újkelet.live

A breszlávi haszid mozgalom tagjainak ezrei utaznak minden évben Umanba a zsidó újévre, hogy háromnapos ünnepséget tartsanak a mozgalom alapítójának, a breszlávi Náchmán rabbi sírjánál. Ebben az évben mintegy 30 ezer zsidó zarándok érkezett Umanba Ros Hásánára.

Az adatok szerint a Ben Gurion repülőtéren szeptember 9. és 10. között Umanból hazatért zarándokokon elvégzett 16388 COVID-teszt közül több mint 1400 pozitívnak bizonyult.

Csütörtökön – egy nappal Ros Hásáná után – a Magen David Adom mentőszolgálat elárulta, hogy az Umanból hazatérő hívek körében a fertőzöttség különösen magas, körülbelül 13,5%.

A hétvégén Ukrajnából érkező tízezrek közül 117-et rendeltek be kihallgatásra azzal a gyanúval, hogy meghamisították COVID-teszt eredményeiket, hogy akadálytalanul beléphessenek az országba.

Eddig legalább 13 zarándokról, akik Kijevből érkeztek a Ben Gurion repülőtérre, derült ki, hogy hamis dokumentumokkal rendelkeznek. A hatóságok várhatóan büntetőeljárást indítanak ellenük egy fertőző betegség tudatos terjesztése miatt.

A cikk folytatása itt olvasható.

Borítókép: Oksana Parafeniuk

Ukrán csőcselék támadt a breszlevi rebbe sírját meglátogató hászidokra

Négy ember kórházba került, miután egy késekkel felfegyverzett csapat zsidó zarándokokat rohant meg Náchmán rabbi sírjánál.