Ukrán csőcselék támadt a breszlevi rebbe sírját meglátogató hászidokra

Négy ember kórházba került, miután egy késekkel felfegyverzett csapat zsidó zarándokokat rohant meg Náchmán rabbi sírjánál. 

Minden évben több ezer zsidó látogatja meg az ukrajnai Uman városát, ahol a híres hászid Náchmán rebbe sírja található. Pénteken egy késekkel felfegyverzett csapat viharzott át a városon és több zsidót megtámadtak – számolt be a Yeshiva World Newsra hivatkozva a The Jerusalem Post.

Náchmán rabbi sírja. Fotó: Wikimedia commons

„Éppen visszatértem a breszlevi zsinagógából, mikor láttam, hogy megvernek minden zsidót, aki „rájuk mert nézni” vagy megszólította őket” – írta le a csőcselék viselkedését egy szemtanú.

A beszámolók szerint minden egy jelentéktelen összeszólalkozással kezdődött.  Néhány helyi ukrán lakos és egy zsidó látogató összeveszett, majd a vita ukrán résztvevői 30 fős csapatot gyűjtöttek maguk köré. A szemtanúk szerint a férfiakból álló csoport tagjai késekkel és husángokkal voltak felszerelve.

A rendőrség ugyan megjelent a helyszínen, de nem avatkoztak közbe és nem védték meg a hászidokat a csőcseléktől, hanem csak nézték, ahogy a helyiek megverik a zsidókat.

A támadás után négy embert kórházba kellett szállítani.

Már évek óta feszült a kapcsolat a helyiek és a zsidó zarándokok között. Az ukránok többször tüntetéseket szervezetek a látogatók ellen.

Tavaly egy Hitler graffitit találtak a temetőben, 2016-ban pedig ismeretlenek egy levágott disznófejet helyeztek el a rabbi sírjánál.

A Shemira Ukraine szervezet vezetője szerint itt az ideje, hogy a zsidók megszervezzék a saját védelmüket a városban, mivel a helyi ukrán rendőrségre nem számíthatnak.