Sikerült lefogynia Kim Dzsong Un-nak

Észak-Korea parádét tartott, amelyen Kim Dzsong Un-nak sikerült megragadnia a reflektorfényt, mivel vékonyabbnak és energikusabbnak tűnt, mint évek óta bármikor. Az eseményen Kim krémszínű öltönyben és csillogó fehér nyakkendőben jelent meg.

Kim szélesen mosolygott, integetett a tömegnek, megcsókolta a gyerekeket, akik virágot nyújtottak át neki, mielőtt elfoglalta helyét az erkélyen, hogy megfigyelje a felvonulást. Az esemény alatt sokat nevetett és tapsolt a felvonulóknak, miközben élénk beszélgetést folytatott magas rangú tisztviselőkkel.

Merőben más volt, mint 2018-ban, amikor a televíziós felvételek azt mutatták, hogy nehezen kap levegőt, miközben Mun Dzse In dél-koreai elnököt kísérte el egy rövid túrára az észak-koreai Paektu hegyre egy diplomáciai tárgyaláskor. Moon, aki három évtizeddel idősebb Kimnél, egyáltalán nem tűnt úgy, mint akit megzavart a séta.

„Az arca egyértelműen vékonyabb, és sokkal erőteljesebben mozog”

– mondta Park Won-gon, a szöuli Ewha Womans Egyetem észak-koreai tanulmányok professzora.

Kim fogyása júniusban vált észrevehetővé, amikor hetek óta először jelent meg nyilvánosan. Egyes Észak-Korea szakértők akkor azt mondták, hogy Kim, aki körülbelül 180 centi magas és korábban 154 kilót nyomott, úgy 11-22 kilót fogyhatott.

A legtöbb szakértő szerint Kim fogyása inkább az alakja javítására tett erőfeszítések eredménye, mint egészségügyi problémákra utaló jel, figyelembe véve rendszeres nyilvános aktivitását.

Park szerint Kim számára létfontosságúvá vált, hogy olyan fiatal és erőteljes vezetőként mutatkozzon, aki képes az országot kivezetni a bajból. Az ilyen imázsépítő erőfeszítések összhangban vannak a legutóbbi felvonulással is.

„Tekintettel az északi politikai rendszerre, ahol a legfelsőbb vezető dönt mindenről, Kim egészsége rendkívül fontos biztonsági kérdés”

– mondta Park.

„Valószínűleg voltak belső aggodalmak, hogy túlsúlyos, és Kim számára fontos lett volna, hogy csökkentse ezt, és fiatal és egészséges vezetőként mutatkozzon be, aki képes a dolgok elvégzésére”.

Enyhülés a Koreai-félszigeten?

Szöul abban bízik, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya képes lesz újraindítani a tárgyalásokat Phenjannal Észak-Korea nukleáris fegyvereinek leszereléséről és rakétaprogramjának leállításáról.