Enyhülés a Koreai-félszigeten?

Dél-Korea és Észak-Korea helyreállította a korábban megszakított forródrótot Szöul és Phenjan között – jelentette be kedden a dél-koreai elnöki hivatal – írja az MTI.

A két ország vezetője a tavasz folyamán több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat és javítják a két Korea kapcsolatát. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szintén beszámolt arról, hogy „az összes Korea-közi kommunikációs csatorna” újra megnyílt kedd délelőtt, helyi idő szerint 10 órakor.

    A forródrótot Észak-Korea szakította meg tavaly júniusban, miután a két ország viszonya megromlott Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második, kudarcba fulladt csúcstalálkozóját követően, amelyen Mun Dzse In dél-koreai elnök vállalta a közvetítő szerepet.

Mun kormánya abban bízik, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya képes lesz újraindítani a tárgyalásokat Phenjannal Észak-Korea nukleáris fegyvereinek leszereléséről és rakétaprogramjának leállításáról.

Észak-koreai menekült szerint az amerikai egyetemen agymosás folyik

Yeonmi Park szerint a helyzet kísértetiesen hasonlít a volt hazájában tapasztaltakhoz.