Vizsgálatot indított az amerikai hadsereg a kabuli dróntámadás miatt, rossz célpontot lőhettek ki

A halálos amerikai dróncsapás kabuli utóéletének szakértői elemzése szerint nincs bizonyíték arra, hogy a célba vett járműben robbanóanyag volt – írja a The Washington Post.

Amikor augusztus 29-én egy Hellfire rakétát lőttek ki egy kabuli városrészben lévő célpontra – egy parkoló autóra, amelyről azt gyanították, hogy öngyilkos merényletben felhasználandó robbanóanyagot tartalmazott –, az amerikai katonai tisztviselők azt mondták, hogy biztosak voltak abban, hogy a sofőr és egy másik férfi a helyszínen feltételezhetően militáns kapcsolatokkal rendelkezett, és ők voltak az egyetlenek a közelben.

A rakéta körülbelül fél perc alatt érte el a fehér autót. Ez idő alatt három gyerek közelítette meg az autót, mielőtt az megsemmisült volna – mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a folyamatban lévő katonai vizsgálatról. A gyerekek meghaltak – mondta a tisztviselő –, és az áldozatok családtagjai szerint további hét ember szintén meghalt a csapásban, köztük a sofőr és a második férfi.

Az amerikai központi parancsnokság közleményében szerint a rakéta egy, az Iszlám Államhoz köthető járművet vett célba, és a jármű „jelentős mennyiségű robbanóanyagra” utaló „másodlagos robbanásokat” produkált.

A The Washington Post képeket bocsátott rendelkezésre a csapás által okozott károkról és a művelet amerikai katonai értékeléséről szakértőkkel, köztük egy fizikussal és egykori tűzszerészekkel, valamint beszélt azzal a nonprofit szervezettel, amely a műveletben célba vett sofőrt alkalmazta. Értékeléseik együttesen arra utalnak, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az autó robbanóanyagot tartalmazott; két szakértő szerint a bizonyítékok az üzemanyagtartály kigyulladására utalnak, mint a második robbanás lehetséges okára.

A sofőr munkaadója, egy kaliforniai székhelyű csoport azt mondta, hogy a városban való mozgása a nonprofit szervezetnél végzett munkájának a része volt, szerintük a katonaság félreérthette, hogy mit csinált, amikor egyik helyről a másikra ment, és csomagokat rakott a járműbe.

A szakértők figyelmeztettek, hogy elemzésük a The Post által megszerzett fotókra és videókra, a szemtanúk beszámolóira és a Pentagon által nyújtott korlátozott információkra támaszkodik; egyes szakértők szerint lehetséges, hogy a járműben kis mennyiségű robbanóanyag volt.

Mark A. Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke megvédte a műveletet, „igazságos csapásnak” nevezve azt, amely meghiúsította az Iszlám Állam afganisztáni szervezetének tervezett támadását, mindössze néhány nappal azután, hogy a csoport által a kabuli nemzetközi repülőtér egyik kapujánál elkövetett öngyilkos merényletben 13 amerikai katonatiszt és több mint 170 afgán vesztette életét.

Az afgán sajtó szerint az amerikai dróntámadás megölte egy család 9 tagját, köztük 6 gyereket

Az első robbanást a rakéta becsapódása okozta, a másodikat pedig valószínűleg a csomagtartó tartalma, és ennek hatására az egyik épület is megrongálódott, illetve civilek is áldozatul estek.

„Meghaltak mások is? Igen, mások is meghaltak”

– mondta Milley néhány nappal később.

„Hogy kik ők, azt nem tudjuk”.

Az amerikai központi parancsnokság, amely vizsgálatot folytat a csapás ügyében, nem adott választ az elemzők által feltett kérdésekre.

A magas rangú katonai tisztviselő szerint az autót augusztus 29-én reggel kezdődően mintegy nyolc órán át követték. Katonai elemzők egy épületet vettek célba, amely szerintük az ISIS-K egyik menedékháza volt, és kapcsolatban állt a repülőtér kapuja elleni korábbi öngyilkos merénylettel. Az autó valamivel 9 óra után indult el erről a helyszínről, útközben megállt, és különböző utasokat vett fel és tett le.

„Körülbelül egy órával a csapás előtt több férfi mintegy 10 csomagot rakott be az autóba, amelyek nehéznek tűntek, és „óvatosan” kezelték őket”

– mondta a katonai tisztviselő.

Katonai tisztviselők szerint az Egyesült Államoknak hiteles hírszerzési információik voltak, amelyek a repülőtér elleni valószínű második támadásra utaltak, és úgy vélték, hogy az autót erre a célra fogják használni. Azt mondták, azért döntöttek úgy, hogy lecsapnak a járműre, miután az behajtott az udvarra, mert „kellő bizonyossággal” tudták, hogy a civilek áldozatok száma elkerülhető vagy minimálisra csökkenthető.

Annak ellenére, hogy Milley biztos abban, hogy a csapás indokolt volt, katonai tisztviselők szerint az incidens felülvizsgálata még nem végleges a kérdésben. Az otthon, ahol a parkoló autóra csapást mértek – körülbelül négy mérföldre a repülőtértől -, korábban nem volt ismert a katonai és hírszerzési elemzők előtt – mondta egy magas rangú katonai tisztviselő.

„A gyorselemzés … azt mondta, hogy valószínű, hogy a járműben valamilyen robbanóanyag volt”

– mondta a tisztviselő, elmondva, hogy a kezdeti felülvizsgálat után több mint 50 százalékos a megbízhatósági szint.

„De a ‘valószínű’ nem jelenti azt, hogy ‘biztosan’”

– mondta a tisztviselő.

A védelmi minisztérium a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem volt hajlandó nyilvánosan közzétenni a csapásról készült videót.

Amerika keresztúton

Kabul 2021 vereségét azt teszi igazán fájdalmassá az USA számára, hogy egy geopolitikai fordulatot jelent. Tóth András írása.