Nem találták meg az időkapszulát Lee tábornok szobra alatt

Nem találták meg a Robert E. Lee tábornoknak, az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli csapatok főparancsnokának richmondi emlékműve alatt 1887-ben elhelyezett időkapszulát, amelyben korabeli relikviák lehetnek.

Lee tábornok hét méter magas, tizenkét tonnás bronz lovasszobrát, amelyet Marius-Jean-Antonin Mercie francia szobrász 1890-ben készített, szerdán daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatáról.

A történészek kutatásai szerint a rézkapszulát a szobor talapzatába vagy az alá süllyesztették. A munkások csütörtökön 12 órán át a talapzatot szétszedve kutattak a kapszula után. Radarral is pásztázták a szobor térségében a talajt, fémdetektort is bevetettek, de nem leltek a kapszula nyomára.

    „Pénteken ugyan visszatértek a munkások a területre, de végül úgy döntöttek, hogy felhagynak a kutatással”

– mondta Dena Potter, mondta az illetékes hivatal szóvivője.

Egy 1887-ből származó újságcikk szerint a rézkapszulába emléktárgyakat, köztük egy amerikai ezüstdollárt és egy konföderációs gombgyűjteményt helyeztek el. A cikk arra is utalt, hogy a kapszulába tettek egy képet a koporsóban fekvő Lincolnról is.

Elszállították Lincoln és a felszabadított rabszolga híres szobrát Bostonból

A szobor Lincolnnak mint a rabszolgaság felszámolójának állít emléket, de Boston vezetése szerint a szobor sértő, mert „kicsinyíti a feketék szerepét a saját felszabadításukban.”