Menyasszonyi ruhájában emlékezett meg az ikertornyoknál elhunyt férjéről a feleség

Monica Iken kivasalta esküvői ruháját miután 20 évet töltött egy dobozban. Bár minden gyűrődést kivasalt, ez mégsem simította el a tragédiát, amelyet a ruha jelképez számára.

„Úgy gondolom, hogy a ruha viselése jelzésértékű”

– mondta.

„Hogy boldog házasságban éltem azon a napon, amikor meghalt, és hogy alig vártam, hogy családom legyen”.

A ruhát viselve virágokat és egy esküvői fotót helyezett el néhai férje neve mellé, amely a New York-i 9/11 emlékhely medencéinek oldalába van vésve.

Iken mindössze 11 hónapja volt házas, amikor férje, Michael, egy kötvénykereskedő, 9/11-én meghalt a második toronyban. Rövid volt a házasság, de Iken szerint a veszteség örökké tart.

„Nem lehet továbblépni, soha nem lépsz túl rajta”

– mondta.

CBS Evening News on Twitter: „”There is no moving on”: Monica Iken, who lost her husband on 9/11, was one of the earliest and loudest voices pleading for Ground Zero to be preserved as hallowed ground. Twenty years later, @SteveHartmanCBS reconnects with the widow who helped shape the memorial. pic.twitter.com/BlYlR42ldl / Twitter”

„There is no moving on”: Monica Iken, who lost her husband on 9/11, was one of the earliest and loudest voices pleading for Ground Zero to be preserved as hallowed ground. Twenty years later, @SteveHartmanCBS reconnects with the widow who helped shape the memorial. pic.twitter.com/BlYlR42ldl

Monica a tragédia után az ikertornyok helyén egy emlékműért szállt síkra, mivel szerinte a terület bármilyen más felhasználása elfogadhatatlan lenne.

„Tisztelgünk az elvesztett életek előtt, és nem építünk a síró lelkek fölé”

– mondta 2002-ben a CBS Newsnak.

George Pataki, aki akkoriban New York kormányzója volt, azt mondta, fontos emlékezni arra, hogy sokan nem gondolták, hogy emlékműnek a Ground Zerónál kellene lennie.

„Kitartó volt, könyörtelen”

– mondta Pataki.

„Voltak olyan emberek, akik azt mondták: ‘Tovább kell lépnünk. Csak építsük újra. Monica azt mondta: ‘Ez megszentelt föld’. Sok ember érdemel elismerést ezért, de minden bizonnyal Monica Iken a legtöbbet.”

Iken azóta újra férjhez ment és családot alapított. Azt azonban szabadon bevallja és elfogadta, hogy mindig is két férfiba lesz szerelmes.

 „Élhetjük az életünket, de az emléket mégis megőrizzük”

–mondta.

Két lánytestvér a Pentagon óvodájában játszott 9/11 idején, ma az amerikai hadseregben szolgálnak

A két lánytestestvért megihlette a körülöttük tapasztalt hősiesség, és ma mindketten az amerikai hadseregben szolgálják hazájukat.