Hatalmas tömeggyűlést tartottak Katalónia függetlenségéért

A katalán szeparatisták szombaton tartották az első nagyobb tömeggyűlésüket a koronavírus-járvány kezdete óta, megpróbálták az egységet demonstrálni annak ellenére, hogy a spanyol kormánnyal való közelgő tárgyalásokkal kapcsolatban megosztottság van a soraikban.

Több tízezren lengettek függetlenségpárti zászlókat és viseltek az ügyük melletti üzeneteket tartalmazó pólókat Barcelona belvárosában. A tüntetők maszkot viseltek az eseményen, amely azután vált lehetségessé, hogy a regionális hatóságok feloldották a koronavírusos megbetegedések csökkenése miatt a tüntetések létszámára vonatkozó korlátozásokat.

Rövid összecsapásra is sor került, amikor a tömeg vécépapírral, szeméttel és más tárgyakkal dobált meg egy rendőrőrsöt, majd dulakodott a rendőrséggel. Ezt követően a katalán rohamrendőrség, hogy bevonult és eltávolítsa a tüntetőket.

A katalán és a központi kormány képviselői közötti második találkozót, amelynek célja a tárgyalások előmozdítása a politikai válság megoldása érdekében, amely a szakadárok 2017-es sikertelen elszakadási kísérlete óta gyűrűzik – még nem tűzték ki.

A várakozások továbbra is rendkívül alacsonyak a gyors megoldásra, mivel a szeparatisták hivatalos népszavazást követelnek a függetlenségről. A központi kormány szerint a szavazásnak az északkeleti régió és Spanyolország többi része közötti kapcsolatok javítását célzó javaslatról kellene szólnia.

Steven Marwick 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 on Twitter: „Wishing all my Catalan friends a happy #Diada2021, I visited three years ago to support #Catalonia and the political prisoners and it was an amazing experience. Here is the crowd singing Els Segadors, the National anthem. Visca Catalunya Lliure. ❤️ pic.twitter.com/v9Pavft8el / Twitter”

Wishing all my Catalan friends a happy #Diada2021, I visited three years ago to support #Catalonia and the political prisoners and it was an amazing experience. Here is the crowd singing Els Segadors, the National anthem. Visca Catalunya Lliure. ❤️ pic.twitter.com/v9Pavft8el

Katalónia szavazói évek óta nagyjából egyenlően megosztottak az elszakadás kérdésében, fele támogatja, fele pedig Spanyolországban kíván maradni.

Pere Aragonès katalán regionális elnök és Katalán Köztársasági Baloldal pártja megvédte a spanyol kormánnyal folytatott tárgyalásokat.

Az egyik fő elszakadáspárti párt azonban a tárgyalásokat legjobb esetben is időpocsékolásnak, legrosszabb esetben pedig a függetlenség elárulásának tekintik, amelyet állításuk szerint már a négy évvel ezelőtti illegális népszavazáson megszereztek.

A Katalán Nemzeti Gyűlés, a szombati tüntetést szervező csoport úgy látja, hogy a tárgyalásokkal csak a lendületüket akarják eltompítani. A tüntetés hivatalos jelmondata a „Harcolj, és elnyerjük a függetlenséget” volt.

Jordi Sànchez, az Együtt Katalóniáért főtitkára szintén hiábavalónak tartja a tárgyalásokat.

„Mélységesen szkeptikusak vagyunk a spanyol kormány hozzáállásával és a tárgyalások eredményével kapcsolatban”

– mondta.

Sànchez egyike annak a kilenc magas rangú szeparatistának, akiket júniusban a Pedro Sánchez miniszterelnök vezette spanyol baloldali kormány kegyelemben részesített a sikertelen elszakadási kísérlet felbujtásában játszott szerepükért.

Anne Frank katalán politikai kampány kereszttüzébe került

Semmit nem szabad összehasonlítani a holokauszttal napi politikai kampányüzenetekkel kapcsolatban.