Anne Frank katalán politikai kampány kereszttüzébe került

A mártír holland gyermek írót is belekeverték a spanyol-katalán ideológiai vitába. Izrael hivatalosan is tiltakozik.

Nem lehetett véleményünk. Az embernek meg lehet mondani, hogy fogja be a száját, de ez nem akadályozza meg, hogy véleményed legyen. Senkinek nem szabadna megtiltani, hogy elmondja, amit gondol

– szól Anne Frank egyik híres idézete, aminek aktualizálása kiverte a biztosítékot a minap Madridban, az izraeli nagykövetségen, ahol egyenesen szégyennek nevezték azt, hogy egy katalán politikus, Elsa Artadi, politikai haszonszerzés céljából használta fel az idézetet egy Twitter üzenetében.

(((Elsa Artadi))) 🎗 on Twitter: „🎗”No se’ns permet tenir la nostra opinió. La gent vol que tinguem la boca tancada, però això no t’impedeix tenir la teva pròpia opinió. Tot el món ha de poder dir el que pensa”. Una frase d’Ana Frank molt escaient per al dia d’avui que fa 69 anys de la seva mort a Bergen-Belsen. pic.twitter.com/t6OtTO36YO / Twitter”

🎗”No se’ns permet tenir la nostra opinió. La gent vol que tinguem la boca tancada, però això no t’impedeix tenir la teva pròpia opinió. Tot el món ha de poder dir el que pensa”. Una frase d’Ana Frank molt escaient per al dia d’avui que fa 69 anys de la seva mort a Bergen-Belsen.

Semmit nem szabad összehasonlítani a holokauszttal napi politikai kampányüzenetekkel kapcsolatban. Ez az összevetés egy szégyen!

— fakadt ki Assaf Moran, a nagykövetség vezetője, akivel a katalán fővárosnak számító Barcelona polgármesteri címéért harcbaszálló Manuel Valls is egyetért. Utóbbi nonszensznek nevezte az összevetést, és történelmi ismeretek hiányosságával bírálta Artadit, aki elsősorban a bebörtönzött katalán vezetőkre akarta felhívni a világ figyelmét.

Mint ismert, Spanyolországban hosszú ideje vívnak egymással politikai csatákat a szeparatista katalánok és a spanyol kormány. A közelgő Európa parlamenti választásokkal összefüggésben a spanyol választási bizottság arra kötelezte a katalán kormányt, hogy hivatalos épületeiről távolítsa el a sárgacsíkos szimbólumukat.

Foto: Daily Express

Nem ez az első eset, hogy a katalánok a második világháborúból ismert toposzt vagy imázst használnak fel belpolitikai célra: tavaly Carles Puigdemontot, korábbi katalán elnököt azért érte kritika, mert az akkori spanyol miniszterelnököt Mariano Rajoyt egy Hitlerrel közös képen ábrázolta Twitter bejegyzésében, mintegy illusztrálva annak politikai nézeteit.

Akár 25 év börtönbüntetésre is ítélhetik azt a 12 kalatán vezetőt és aktivistát, akik jelenleg Madridban egy börtönben várják a tárgyalásukat azért, mert valamilyen formában részt vettek Katalónia elszakadási kísérletében 2016-ban. Akkor egy népszavazást is tartottak, amit senki nem ismert el, a spanyol rendőrök pedig többször is megpróbálták szétverni az egészet.