A be nem oltottak 11-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg koronavírusban

Az oltatlan emberek 11-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg COVID-19-ben, mint azok, akik teljesen be vannak oltva – derült ki egy új kutatásból, amely megerősíti azt, hogy az oltások továbbra is erős védelmet nyújtanak, még a delta változat ellen is.

A Centers for Disease Control and Prevention pénteken közzétett legújabb tanulmánya azt is megállapította, hogy a beoltott emberek közel ötször kisebb valószínűséggel fertőződnek meg, és 10-szer kisebb valószínűséggel betegszenek meg annyira, hogy kórházba kerüljenek.

„A CDC „13 államban vizsgált koronás eseteket, kórházi kezeléseket és haláleseteket, és újabb bizonyítékkal szolgál a védőoltás hatásosságáról”

– mondta Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója a Fehér Házban pénteken tartott tájékoztatón.

„Ahogyan azt tanulmányról tanulmányra bebizonyítottuk, a védőoltás működik”

– tette hozzá.

A tanulmányok – amelyek 600 000 amerikai adatait elemezték április 4. és július 17. között – azonban arra is utalnak, hogy a delta-változattal csökkenhetett a vakcinák hatékonysága. Az egyik magyarázat a csökkenő immunitás lehet. A másik, hogy a variáns jobban megkerüli az immunrendszert. Lehetséges a két tényező valamilyen kombinációja is.

Egy másik tanulmány, amely kilenc állam adatait vizsgálta júniustól augusztusig, azt jelezte, hogy a Moderna vakcina lehet a leghatékonyabb az Egyesült Államokban elérhető három vakcina közül.

A kutatás megállapította, hogy minden korosztályban a Moderna vakcinát kapók körében a vakcina hatékonysága „jelentősen magasabb” – 95%-os – volt, mint a Pfizer vagy a Johnson & Johnson vakcinát kapók körében, ahol a vakcina hatékonysága 80%, illetve 60% volt.

A Fehér Ház tisztviselői szerint a jogosult amerikaiak közel 75%-a – a 12 éves és idősebb korosztály – megkapta legalább az első oltást, és a CDC jelentése szerint körülbelül 54%-uk teljesen be van oltva.

Izrael figyelmeztet: a védőoltás enyhíti, de nem győzi le a Deltát

Az oltóanyagok működnek, de nem elég jól.