Izrael figyelmeztet: a védőoltás enyhíti, de nem győzi le a Deltát

Izraelben a világon az egyik legmagasabb a COVID-19 elleni átoltottsági szint, a 12 éves és idősebbek 78%-a teljesen be van oltva, túlnyomó többségük a Pfizer vakcinájával. Ennek ellenére az ország most a világ egyik legmagasabb fertőzési arányát regisztrálja, egymillió lakosra naponta közel 650 új megbetegedés jut – írja a Sciencemag.

A fertőzések több mint fele teljesen beoltott embereknél fordul elő, ami mutatja a Delta-változat rendkívüli fertőzőképességét, és felerősíti az aggodalmakat, hogy az oltás védelme idővel elenyészik.

Az oltatlanok még mindig sokkal nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba vagy halnak meg. Az izraeli tapasztalatok azonban más nemzetek számára is felvetik az emlékeztető oltások kérdését, és azt sugallják, hogy még a legjobban beoltott országok is szembesülhetnek a Delta-hullámmal.

„Ez egy nagyon világos figyelmeztető jel a világ többi része számára”

– mondja Ran Balicer, a Clalit Health Services (CHS), Izrael legnagyobb egészségmegőrző szervezetének (HMO) innovációs vezetője.

„Ha ez itt megtörténhet, akkor valószínűleg mindenhol megtörténhet.”

Izraelt most azért figyelik közelről, mert az egyik első ország volt, amely 2020 decemberében elsőként kezdte meg beadni a védőoltásokat, és gyorsan olyan mértékű lakossági lefedettséget ért el, amelyet más nemzetek irigyeltek – egy ideig. A 9,3 millió lakosú ország emellett robusztus közegészségügyi infrastruktúrával rendelkezik, és a lakosságot teljes egészében egészségügyi ellátórendszerekbe íratták be, amelyek szorosan nyomon követik őket, így kiváló minőségű, valós adatokat tudnak szolgáltatni arról, hogy a vakcinák mennyire működnek.

„Nagyon-nagyon közelről figyelem [az izraeli adatokat], mert ezek a világ legjobb adatai”

– mondja David O’Connor, a madisoni Wisconsini Egyetem vírusszekvenálási szakértője.

„Izrael a modell”

– ért egyet Eric Topol, a Scripps Research orvos-tudósa.

„Tisztán csak mRNS [messenger RNS] vakcina. Korán kikerült a piacra. Nagyon magas a lakossági elérése. Ez egy működő kísérleti laboratórium, amelyből tanulhatunk.”

Az izraeli egészségbiztosítók, élükön a CHS és a Maccabi Healthcare Services (MHS), nyomon követik a demográfiai adatokat, a komorbiditásokat és a fertőzésekre, betegségekre és halálesetekre vonatkozó koronavírus-mérőszámokat.

„Gazdag egyéni szintű adatokkal rendelkezünk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy valós bizonyítékokat szolgáltassunk közel valós időben”

– mondja Balicer.

Most a tél elején beoltott izraelieknél is elkezdtek mutatkozni a csökkenő immunitás hatásai; Tal Patalon orvos és munkatársai a KSM, az MHS kutatási részlegének múlt hónapban közzétett előzetes jelentése szerint a COVID-19 fertőzéssel szembeni védelem június és július folyamán arányosan csökkent az egyén oltása óta eltelt idővel. A januárban beoltott személyeknél 2,26-szor nagyobb volt az áttöréses fertőzés kockázata, mint az áprilisban beoltottaknál. (A lehetséges zavaró tényezők közé tartozik az a tény, hogy a legidősebb, leggyengébb immunrendszerrel rendelkező izraelieket oltották be először).

Ugyanakkor az országban a nyár elején még alig regisztráltak eseteket, azóta hetente 10 naponként megduplázódtak, és a legtöbbet a Delta-változat okozta. Mostanra február közepe óta a legmagasabb szintre emelkedtek a számok, amit a kórházi kezelések és intenzív osztályok telítődése követ. Nem tudni, hogy a jelenlegi hullám mennyiben köszönhető a csökkenő immunitásnak és mennyiben a Delta-változat futótűzként terjedő erejének.

Az viszont világos, hogy az „áttöréses” esetek nem olyan ritkák, mint amilyet a kifejezés sugall. Augusztus 15-én 514 izraeli került kórházba súlyos vagy kritikus állapotú COVID-19 vírussal, ami 31%-os növekedést jelent a 4 nappal korábbihoz képest. Az 514 fő 59%-a volt teljesen beoltva. A beoltottak 87%-a 60 éves vagy idősebb volt.

„Annyira sok az áttöréses fertőzés, hogy ezek dominálnak, és a kórházba került betegek többsége valójában be van oltva”

– mondja Uri Shalit, az Izraeli Technológiai Intézet (Technion) bioinformatikusa, aki a COVID-19 kapcsán vállalt konzulensi szerepet a kormány számára.

„Az egyik nagy sztori Izraelből az, hogy ’Az oltóanyagok működnek, de nem elég jól’.”

– mondta.

Hogy megpróbálja megfékezni a hullámot, Izrael az emlékeztető oltásokhoz fordult. Július 30-án kezdte a 60 éves és idősebb emberekkel, és múlt pénteken kiterjesztette az 50 éves és idősebb emberekre. Hétfőig közel 1 millió izraeli kapta meg a harmadik adagot az egészségügyi minisztérium szerint. A globális egészségügyi vezetők, köztük Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója arra kérték a fejlett országokat, hogy ne adjanak emlékeztető oltásokat, mivel a világ lakosságának nagy része még egyetlen adagot sem kapott. A gazdag nemzetek, amelyek eddig is fontolgatták vagy már beadták az emlékeztető oltásokat, többnyire speciális népességcsoportoknak, például az immunrendszerükben veszélyeztetetteknek és az egészségügyi dolgozóknak tartják fenn azokat.

A tanulmányok mégis azt sugallják, hogy az emlékeztető oltásoknak szélesebb körben is lehet értékük. A kutatók kimutatták, hogy az emlékeztető oltás azonnal megnöveli az antitestek szintjét, amelyekre az orrban és a torokban van szükség a fertőzés elleni védekezés kulcsfontosságú első vonalaként. Mevorach szerint az izraeli kormány döntése, hogy az 50 éves és idősebb korosztály számára is megkezdi a védőoltás felerősítését, az Egészségügyi Minisztérium előzetes adatai alapján született, amelyek szerint a 60 év feletti, harmadik adagot kapott emberek fele akkora valószínűséggel kerültek kórházba az elmúlt napokban, mint kétszer oltott társaik. A CHS arról is beszámolt, hogy egy több mint 4500 betegből álló mintából, akik megkapták az emlékeztető oltást, 88%-uk azt mondta, hogy a harmadik oltás mellékhatása nem volt rosszabb, sőt, néha enyhébb, mint a második oltásé.

Mégis, az erősítők nem valószínű, hogy önmagukban meg tudnák szelídíteni a deltahullámot, mondja Dvir Aran.

Szerinte az is kritikus, hogy beoltják azokat, akik még mindig nem kapták meg az első vagy második adagot, és visszatérjenek a maszkoláshoz és a társadalmi távolságtartáshoz, amiről Izrael azt hitte, hogy már maga mögött hagyta – de mostanra elkezdte visszaállítani.

Aran üzenete az Egyesült Államoknak és más gazdagabb nemzeteknek, amelyek az emlékeztető oltásokat fontolgatják:

„Ne gondolják, hogy az emlékeztető oltások jelentik a megoldást”.

Izraelnek vagy az Egyesült Királyságnak van igaza a Pfizer-vakcina hatékonyságát illetően?

Az izraeli tanulmány kimutatta, hogy a több mint hat hónapja beoltott emberek esetében a vakcina hatékonysága a koronavírus megállításában 16%-ra csökkent.