Dánia fizetett a briteknek, hogy vegyenek át tőlük afgán menekülteket

A dánok egy meg nem nevezett összeget fizettek a brit kormánynak, azoknak a tolmácsoknak az átvállalásért, akik a dán csapatokat segítették Afganisztánban. 

Dánia nem akarta letelepíteni azt a 23 afgán tolmácsot, akik nekik dolgoztak Afganisztánban – számolt be az UnHerd egy svéd lapra hivatkozva.

A dánok a tolmácsok egy részének elutasították a menedékkérelmét a többiek eleve az Egyesült Királyságba szerettek volna menni. Az afgánok hivatalosan a brit hadseregnek dolgoztak, így jöhetett létre a dán-brit megállapodás.

Dániában 2019-ben bal-közép párt jutott a hatalomra, amely a bevándorlás szigorításával kampányolt. Azóta elkezdték a szíriai migránsok hazatelepítését és több szigorú rendelkezést hoztak, hogy csökkentség a „nem európai” migrációt az országba.

A svéd lapnak nyilatkozó emberi jogi ügyvéd megjegyezte, hogy tudomása szerint még nem volt példa hasonló megállapodásra.

A dánok egy olyan törvényt is hoztak, amely lehetővé teszi a migránsok kiutasítását miközben még tart a menekültkérelem elbírálása.

A brit kormány beállt az afgán menekültek ügye mögé, és egyetlen európai kormányként ígéretet tett 20 ezer afgán menekült befogadására.

Ki fogja-e bírni Európa az afgán menekülthullámot?

Európa nem tudja megakadályozni az afgán menekültek beáradását, amelynek azonban drámai következményei lesznek – írja Douglas Murray.