Ki fogja-e bírni Európa az afgán menekülthullámot?

Európa nem tudja megakadályozni az afgán menekültek beáradását, amelynek azonban drámai következményei lesznek. 

Meglepő, hogy egy hadsereg, amely húsz éven át megszállt egy országot, ilyen gyorsan hagyta el azt. Az amerikai kivonulás Afganisztánból nyilvánvaló okok miatt nyomot fog hagyni az emlékezeten, a reptéren sorakozó kétségbeesett emberek, a nemzetközi kapkodás, hogy mindenki kimentse az állampolgárait, és a védtelen és ijedt emberek felrobbantásának képei nehezen lesznek elfelejtve – kezdi Murray.

Jen Pskait a fehér ház szóvivőjét megkérdezték a kivonásról, de ő nem volt hajlandó elismerni, hogy bármi gond lenne: „Azt mondanám, hogy ez az akció úton van afelé, hogy Amerika történetének legnagyobb légi kimenekítése legyen. Szóval azt hiszem nem lehet másként fogalmazni, mint hogy sikeresnek tekinthetjük.”

Afganisztán összeomlásának hosszútávú következményeinek felmérése időbe telik, mire fókuszba kerülnek. De nem úgy tűnik, hogy a „siker” szó fogja jellemezni. Már most elkerülhetetlennek tűnik, hogy Amerika ellenségei, különösen Kína, megjegyzik milyen könnyű megkerülni a világ egyik szuperhatalmát. Mindeközben Amerika szövetségesei saját kihívással néznek szembe, az EU és a britek mostmár tudják, hogy növelni kell műveleti képességeiket, hogy képesek legyenek olyan alapvető feladatokat ellátni, mint egy reptér védelme és biztosítása, az amerikaiak segítsége nélkül.

Murray szerint nehéz lenne jóslatokba bocsájtkozni de egyet nem nehéz előre látni:

Afganisztán összeomlása ahhoz fog vezetni, hogy a Nyugat egy újabb migrációs hullámmal fog szembenézni, amit nem fog tudni megakadályozni.

Az elmúlt évtizedben a migrációs válságot Európában súlyosbította a tény, hogy sok európai kormány és állampolgár csak megértést és szimpátiát mutattak az iránt a több millió bevándorló iránt, akiknek az otthonaik elpusztultak a háborúkban. Az idén visszavonuló Angela Merkel valószínűleg arról lesz ismert a jövőben, hogy 2015-ben megnyitotta Németország határait a szíriai menekültek előtt – írja a publicista.

A szerző emlékezteti az olvasókat, hogy a bevándorlók jelentős része nem szíriai volt, hanem az ő hullámukon érkező afrikai, közel-keleti és távol-keleti bevándorlók.

Már 2015-ben is voltak a menekültek között afgánok. Murray, aki a Európa furcsa halála című könyvének kutatásakor több menekült táborban járt, leírja, hogy több csoport afgánnal is találkozott. Egy szíriai megjegyezte az írónak, hogy nem értik ők miért kaptak prioritást, mikor az afgánok már régebb óta szenvednek a háborúk miatt.

Hat évvel ezelőtt sok ember vallotta magát szíriainak, hogy bejuthasson Európába, és ha egyszer bent voltak az országoknak nem volt rá eszköze, hogy kiderítsék az igazságot. A lakosság nagyrésze számára elég volt annyit mondani, hogy Európa most egy „menekültválságra” és nem migránsválságra reagál.

Az elkövetkezendő években biztosak lehetünk benne, hogy változó létszámú tömegek fognak Európa felé áramlani, a tálibok elől menekülve. Az amerikai kivonulás hirtelensége miatt sokan hátra maradnak majd, akik joggal igényelhetnének menekült státuszt.

Az is biztos, hogy a Nyugaton sokan szégyellik Afganisztán cserbenhagyását. Különböző szervezetek és NGO-k azzal fognak érvelni, hogy Európának „erkölcsi kötelessége” befogadni az afgánokat. S ezúttal se fognak határt szabni, hogy hol is kezdődik és hol végződik ez a kötelesség.

Nincs egyetlen olyan európai nemzet, vagy határerő, amely ellenőrizni tudná, hogy az afgán menekültek valóban azok-e, akinek mondják magukat. 2015 óta nem sikerült például megfelelő számú tolmácsot betanítani. Ennek következtében a migránsok ki fogják használni a lehetőséget, és meg fogják próbálni afgán menekültnek kiadni magukat.

Ez részben érintheti Amerikát, azonban földrajzi elhelyezkedése miatt nehezen megközelíthető célpont lesz. Európa nem rendelkezik ezzel a luxussal. Murray nemrég beszélt egy határőrrel, aki elmondta, már most megnövekedett a csatornán Angliába érkezők száma, és mind afgánoknak mondják magukat.

De vajon meglepő ha valaki így hazudik? Valószínűleg tudják, hogy a britek és az EU szégyelli magát az afgán kivonulás miatt. Az embercsempészek biztosan látják ezt, és eszerint is fogják tanácsolni a bevándorlókat – írja Murray.

Ami még nehezebbé teszi a helyzetet, az az hogy a témáról nem lehet rendes párbeszédet folytatni. A politikus nem akarnak „szívtelennel” tűni, de valószínűleg túlságosan megengedőnek sem.

A brit társadalom például jelenleg úgy érzi, hogy morális kötelessége, hogy befogadja az afgán menekülteket. De Murray szerint ez nem fog sokáig tartani. Szerinte évekig tarthat az afgán áramlás, és valószínűleg sokkal többen lesznek azok, akik afgánnak vallják magukat, mint maguk az afgánok.

Nem kétséges, hogy azok, akik aggódnak az afgán menekültekért jó szándékú emberek. De ez nem jelenti azt, hogy ezzel a jószándákkal ne lehetne visszaélni. S mikor ez megtörénik, sem az európai lakosok, sem az európai kormányok nem lesznek képesek kezelni a következményeket – zárja Douglas Murray.

A német válasz Afganisztánra: még több migráció

Az utóbbi tíz évben ez az elit egyetlen választ ismert csak minden politikai válságra, bárhol is legyen az Ázsiában vagy Afrikában: a Németországba, illetve Európába történő bevándorlást. Koenen Krisztina írása.

Borítókép: EPA/Senior Airman Taylor Crul / US Air Force via DVIDS