Izrael újra megnyitja kapuit a turistacsoportok előtt

Izrael szeptember 19-től engedélyezi bizonyos kiválasztott országokból érkező kisebb külföldi turistacsoportok látogatását egy kísérleti program keretében, amelynek célja az izraeli turizmus beindítása – írja a BBC.

Az izraeli besorolás szerinti zöld, sárga és narancssárga országokból érkező, 5 és 30 fő közötti turistacsoportok újra beutazhatnak az országba, feltéve, hogy a csoport minden tagja teljes mértékben be van oltva koronavírus ellen – közölte az idegenforgalmi minisztérium.

Turisták egyénileg (akik a koronavírus-járvány 2020. márciusi kezdete óta nem látogathatnak Izraelbe, kivéve, ha családtagjaikat látogatják meg) továbbra sem léphetnek be az országba.

Májusban, a koronavírus-fertőzések csökkenése miatt Izrael már engedélyezte egyszer a kisebb turistacsoportok beutazását. Több mint 2000 látogató érkezett akkor, főként az Egyesült Államokból és Európából.

A kezdeményezést azonban augusztusban felfüggesztették, a Delta-variáns terjedése miatt.

MIDEAST TODAY on Twitter: „#Tourist groups allowed into #Israel in 2 weeks with no #isolation. Tourist groups entering Israel will not be required to fully #quarantine starting from September 19 #COVID19 pic.twitter.com/GDPKvq7etN / Twitter”

Tourist groups allowed into #Israel in 2 weeks with no #isolation. Tourist groups entering Israel will not be required to fully #quarantine starting from September 19 #COVID19 pic.twitter.com/GDPKvq7etN

Az új tervezet értelmében nem lesznek korlátozások az Izraelbe beengedett csoportoknak, kivéve az Izrael vörös listáján szereplő országokból érkezők számára (ez jelenleg Bulgáriát, Brazíliát, Mexikót és Törökországot foglalja magában).

A külföldi turistáknak igazolniuk kell, hogy az elmúlt hat hónapban megkapták a koronavírus-elleni vakcina második adagját is, vagy már az emlékeztető oltást, hogy jogosultak legyenek a beutazásra.

A turistáknak egy negatív PCR-tesztet is be kell mutatniuk, amelyet legfeljebb 72 órával az érkezésük előtt kell csináltatniuk.

Az idegenforgalmi minisztérium közölte, hogy „egyetlen koronás esetet sem azonosítottak azok között a csoportok között”, amelyek a korlátozások májusi enyhítése óta érkeztek. A tárca azt mondta, reméli, hogy a közeljövőben az egyéni turisták számára is engedélyezhetik a látogatást.

Izraelből szeptember 4-én közel 5000 új koronavírusos megbetegedést jelentettek, ami a két nappal korábbi 11 201-es csúcsértékhez képest jelentős csökkenést jelent.

Izrael közel állhat a nyájimmunitáshoz

Szakértők szerint ez egy-két hónapon belül meg is történhet, köszönhetően a magas beoltottságnak.