Izrael újra megnyitja kapuit a turistacsoportok előtt

Izrael szeptember 19-től engedélyezi bizonyos kiválasztott országokból érkező kisebb külföldi turistacsoportok látogatását egy kísérleti program keretében, amelynek célja az izraeli turizmus beindítása – írja a BBC.

Az izraeli besorolás szerinti zöld, sárga és narancssárga országokból érkező, 5 és 30 fő közötti turistacsoportok újra beutazhatnak az országba, feltéve, hogy a csoport minden tagja teljes mértékben be van oltva koronavírus ellen – közölte az idegenforgalmi minisztérium.

Turisták egyénileg (akik a koronavírus-járvány 2020. márciusi kezdete óta nem látogathatnak Izraelbe, kivéve, ha családtagjaikat látogatják meg) továbbra sem léphetnek be az országba.

Májusban, a koronavírus-fertőzések csökkenése miatt Izrael már engedélyezte egyszer a kisebb turistacsoportok beutazását. Több mint 2000 látogató érkezett akkor, főként az Egyesült Államokból és Európából.

A kezdeményezést azonban augusztusban felfüggesztették, a Delta-variáns terjedése miatt.

Az új tervezet értelmében nem lesznek korlátozások az Izraelbe beengedett csoportoknak, kivéve az Izrael vörös listáján szereplő országokból érkezők számára (ez jelenleg Bulgáriát, Brazíliát, Mexikót és Törökországot foglalja magában).

A külföldi turistáknak igazolniuk kell, hogy az elmúlt hat hónapban megkapták a koronavírus-elleni vakcina második adagját is, vagy már az emlékeztető oltást, hogy jogosultak legyenek a beutazásra.

A turistáknak egy negatív PCR-tesztet is be kell mutatniuk, amelyet legfeljebb 72 órával az érkezésük előtt kell csináltatniuk.

Az idegenforgalmi minisztérium közölte, hogy „egyetlen koronás esetet sem azonosítottak azok között a csoportok között”, amelyek a korlátozások májusi enyhítése óta érkeztek. A tárca azt mondta, reméli, hogy a közeljövőben az egyéni turisták számára is engedélyezhetik a látogatást.

Izraelből szeptember 4-én közel 5000 új koronavírusos megbetegedést jelentettek, ami a két nappal korábbi 11 201-es csúcsértékhez képest jelentős csökkenést jelent.

Izrael közel állhat a nyájimmunitáshoz

Szakértők szerint ez egy-két hónapon belül meg is történhet, köszönhetően a magas beoltottságnak.