Boldog újévet kívánt az egyiptomi elnök izraeli kollegájának

Arab médiaértesülések szerint Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap felhívta Jichák Herzog elnököt Ros Hásáná alkalmából. A telefonbeszélgetést az izraeli elnöki hivatal is megerősítette, mondván, Szíszi gratulált Herzog kinevezéséhez és minden jót kívánt az izraeli népnek az őszi zsidó ünnepek előtt — írja az ujkelet.live.

A beszélgetésen szó esett „kétoldalú kérdésekről és a szomszédos országok közötti közös aggodalomra okot adó témákról”, áll Herzog irodájának közleményében, hozzátéve, hogy az izraeli államfő méltatta az egyiptomi elnök „fontos szerepét a stabilitás és a béke fenntartásában a térségben”.

Az egyiptomi elnök telefonhívásáról szóló riport megjelent a londoni székhelyű Rai al-Youm online újság tegnapi hírei között, kiegészítve azzal, hogy Szíszi hamarosan hivatalosan is kezdeményezni fogja az Izrael és a palesztinok között évek óta elakadt béketárgyalások újraindítását.

A cikk szerzője vezető arab forrásokra hivatkozva közölte, hogy az egyiptomi titkosszolgálat véglegesíteni kívánja saját elképzeléseken alapuló békekezdeményezését, kiegészítve eddig nem ismert arab és európai elemekkel.

A riport azonban sem forrásokat, sem az új kezdeményezésre vonatkozó konkrétumokat nem részletezte azonkívül, hogy Egyiptom a közeljövőben izraeli, palesztin, amerikai, európai és arab tisztviselőket bevonva fogja megvitatni a javaslatot, mielőtt hivatalosan is nyilvánosságra hozzák.

Az arab hírportál közvetve, úgy tűnik több, a régióban kezdeményezett izraeli diplomáciai közeledéssel hozza kapcsolatba a kezdeményezést, ezenkívül hangsúlyozza, hogy az egyiptomi elnök a napokban Kairóban vendégül látta Mahmúd Abbászt és II. Abdullah jordán királyt illetve az ülésen állítólag szóba került az egyiptomi felvetés is.

Nem titok, hogy Naftali Bennett miniszterelnök és Szíszi között hamarosan valószínűleg összejön egy személyes találkozó. Bennettnek a meghívást az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbász Kamel tolmácsolta, amikor a múlt hónapban Izraelbe látogatott, hogy megbeszélést folytasson izraeli tisztviselőkkel a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezettel folyamatban lévő közvetett tárgyalásokról.

Korábban az arab médiában szárnyra kapó híreszteléseket cáfolva, Bennett kizárta a Palesztin Hatósággal történő diplomáciai folyamat újraindítását és a Mahmúd Abbásszal – például Kairóban történő személyes találkozót.

Múlt hónap végén azonban, váratlanul Abbász Ramallahban találkozott Beni Ganz védelmi miniszterrel. A találkozó után Ganz hangsúlyozta, hogy nem diplomáciai közeledésről van szó, hanem biztonsági, gazdasági és polgári ügyekkel kapcsolatos kérdéseket vitattak meg.

A felek közötti több mint egy évtizedes hallgatást megszakító találkozót a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyaránt elítélte, ugyanakkor Ganz koalíciós partnerei sem nézték jó szemmel, annak ellenére, hogy a miniszterelnök tudtával történt.

Mindeközben Jichák Herzog izraeli elnök múlt hónap végén titokban találkozott II. Abdullah jordán királlyal ammani palotájában, utóbbi kezdeményezésére. A találkozót azonban az elnök irodája csak több napos késéssel hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva, hogy Naftali Bennett miniszterelnökkel és Jáir Lapid külügyminiszterrel való előzetes egyeztetés alapján történt.

A közlemény szerint a találkozó fontos stratégiai kérdésekkel foglalkozott regionális és kétoldalú szinten is.

,,Jordánia nagyon fontos nemzet” – mondta Herzog. ,,Tisztelem Abdullah királyt, nagyszerű vezető és rendkívül jelentős regionális szereplő, aki az utóbbi időben fontos vezetőkkel találkozott, köztük Biden elnökkel, Putyin elnökkel, asz-Szíszi és Abbász elnökkel.”

„Találkozónkon a megbeszélt témák között szerepelt az államok közötti párbeszéd alapvető kérdései, beleértve a megállapodást a mezőgazdasági termékek behozataláról a Smita-évben (bibliai Szombat-év), az energiakérdéseket, a fenntarthatóságot és megoldásokat a klímaválságra, amelyekben együttműködhetünk.”

Titokban találkozott a jordániai királlyal az izraeli elnök

„Jordánia rendkívül fontos ország. Nagyon tisztelem Abdalláh királyt, aki nagy vezető és nagyon fontos szereplő a térségben” – idézte az elnököt az államfői hivatal közleménye.