Titokban találkozott a jordániai királlyal az izraeli elnök

Titokban találkozott a hét folyamán II. Abdalláh jordániai királlyal Jichák Herzog izraeli elnök – mondta el maga az izraeli államfő egy szombati interjúban.

„A héten nagyon hosszú beszélgetés erejéig találkoztam Jordánia királyával. A palotájában töltöttem egy egész estét. Kiváló találkozó volt”

– mondta Herzog az interjúban, melyből szombat este részleteket sugároztak az izraeli televíziók. A teljes interjú vasárnap, a zsidó újév előestéjén lesz látható.

„Jordánia rendkívül fontos ország. Nagyon tisztelem Abdalláh királyt, aki nagy vezető és nagyon fontos szereplő a térségben”

– idézte az elnököt az államfői hivatal közleménye.

Herzog és II. Abdalláh a két ország kapcsolatait meghatározó kérdésekről tárgyaltak, így például energetikai ügyekről, a fenntartható fejlődésről, a klímaválságról, valamint jordániai agrártermékek izraeli importjáról a hétfőn kezdődő smita évében, melynek során Izraelben a zsidó törvények értelmében semmilyen mezőgazdasági termelést nem végeznek.

Jordánia Egyiptom mellett az egyetlen olyan arab ország, amely békét kötött Izraellel a zsidó állam létrehozása utáni háborúkat követően. A két ország kapcsolata azonban az elmúlt években megromlott Benjámin Netanjahu korábbi izraeli kormányfő vezetése alatt, aki kritikusai szerint elhanyagolta a Jordániával fenntartott kapcsolatokat a kapcsolatok normalizálása közben más arab országokkal, így például az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Szudánnal és Marokkóval. Naftali Bennett új izraeli kormányfő egyik első útja kormányfőként Ammánba vezetett.

Biden a kétállami megoldásról beszélgetett a jordániai uralkodóval

Biden tisztességes, jó és lojális barátjának nevezte a jordániai királyt.