Biden a kétállami megoldásról beszélgetett a jordániai uralkodóval

Joe Biden amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadta II. Abdalláh jordániai uralkodót és Ránia királynét, a megbeszéléseken mindenekelőtt a közel-keleti válságövezetről esett szó – közölték hírügynökségek.

II. Abdalláh első alkalommal találkozott Bidennel, amióta az amerikai elnök január 20-án hivatalba lépett. Biden tisztességes, jó és lojális barátjának nevezte a jordániai királyt.

„Mindig kész volt segíteni nekünk, és mi is mindig kész leszünk segíteni Jordániának” – hangsúlyozta Biden újságírók előtt a közös fényképezkedésen. Mint mondta, a közel-keleti fejleményekről akar tájékozódni II. Abdalláhtól.

A jordániai uralkodó kiemelte, hogy hazájának térsége számos kihívással kénytelen szembesülni. „Mindig is számíthat rám, országomra és számos, térségbéli kollégáinkra” – jelentette ki II. Abdalláh.

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető megvitatta az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének kilátásait, aminek során Biden erős támogatásáról biztosította a kétállami megoldást.

Biden hosts Jordan’s King Abdullah at White House

President Joe Biden met with Jordan’s King Abdullah II at the White House Monday, both expressing their nation’s support and partnership after a turbulent fo…

Az amerikai elnök egyben szorgalmazta Jordánia és az új izraeli kabinet közti együttműködést, ezáltal javítva a hásimita királyság hozzáférését ivóvízhez, illetve exportjának fokozását Ciszjordániába.

A megbeszélésen az amerikai elnök bejelentette, hogy több mint félmillió adag koronavírus elleni vakcinát szállítanak Jordániának. Biden és II. Abdalláh szót ejtettek az amerikai-jordániai védelmi együttműködésről, különös tekintettel az F-16-os típusú harci repülőgépek korszerűsítésének programjára. Megvitattak továbbá infrastruktúra-fejlesztési terveket, illetve a szíriai humanitárius válság sem maradt le a megbeszélt ügyek közül – ismertette a Fehér Ház.

Az uralkodó kedden reggel Kamala Harris alelnökkel tárgyalt rezidenciáján, valamint Antony Blinken külügyi tárcavezetővel is találkozott az amerikai külügyminisztériumban.

Amerikai tisztségviselők szerint II. Abdalláh mérsékelt és pragmatikus politikusként közvetítő szerepet játszhat a Közel-Keleten. Ő az első közel-keleti vezető, akit Biden fogadott a Fehér Házban. Július 26-án Biden Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnököt fogadja, továbbá úgy tudni, hogy izraeli és amerikai tisztségviselők Naftali Bennett izraeli miniszterelnök látogatásának előkészítésén fáradoznak.

Jordánia most már Irán szövetségese

A jordán király láthatóan arra jutott, hogy a közeledés Irán felé megmenti országát a megannyi problémájától – írja Edy Cohen volt izraeli hírszerző a BESA Center oldalán.