Jordánia most már Irán szövetségese

A jordán király láthatóan arra jutott, hogy a közeledés Irán felé megmenti országát a megannyi problémájától – írja Edy Cohen volt izraeli hírszerző a BESA Center oldalán.

Noha a szövetség rövid távon talán segít, hosszú távon valószínűleg az ország teljes iráni dominancia alá kerül, mint ahogyan az Libanonnal, Irakkal és Jemennel is történt.

2021. június 27-én II. Abdullah jordán király találkozott Musztafa Kadhimi iraki miniszterelnökkel és Abdel Fattah Sziszi egyitpomi elnökkel Bagdadban. Bejelentették, hogy iraki olajat fognak szállítani Jordániába és Egyiptomba, onnan pedig Európába.

Irak jelenleg Irán bábállama, és az egyezmény azt mutatja, hogy a jordán király kimutatta a foga fehérjét: mostantól hivatalosan is Irán szövetségese. Az iraki olaj exportálása lényegében az iráni olaj exportálása, hiszen Irán siíta milíciáin keresztül uralja Irakot.

Egy nappal a bejelentés után a jordán állami média reklámozni kezdte a teljes gazdasági együttműködést Iránnal. Ez olyan sokkoló a jordán lakosságnak, mint mikor Anwar Szadat egyiptomi elnök bejelentette Izrael békekötését Egyiptommal 40 éve.

Zaid Nabulszi, Abdullah egyik tanácsadója azt nyilatkozta, hogy majd az iráni vallásos turizmus fog új életet lehelni Jordániába. A média egymillió iráni turistát vár. A sajtóban az is felmerült, hogy Irán repülőteret építene Kerak falu mellett, Ammántól délre, ahol Jaffar Ibn Abu Taleb – Mohamed unokatestvérének – emlékhelye található, mely a siíta iszlám szent helye. A sírok látogatása a szunnita iszlámban általában tilos, de most Jordánia kivételt tesz, nemrég maga Abdullah király látogatott a sírhoz.

Az iráni közeledés olyan egyértelmű, hogy jordániai palesztin és beduin csoportok július 1-jén figyelmeztették a királyt a veszélyre. Ezek a csoportok az elemző szerint sosem mernék kritizálni a királyt, most mégis megtették.

Jordániának megannyi gondja van: a covid, a korrupció, a hozzá nem értés, a vízhiány. Abdullah király azt hiszi, hogy a közeledés Irán felé megmenti országát a megannyi problémájától. De ez kétélű kard, és Jordánia rövidesen abba a sötétségbe fog süllyedni, mint Libanon, Szíria, Irak és Jemen.

Izraelnek pedig szembe kell néznie az egységes siíta fronttal, mely alagutakat áshat Izraelbe és drónokat küld ellene.

Borítókép: MTI/EPA/Juszef Allan

Az USA befagyasztja az Ábrahám Alapot

Az USA befagyasztja az Ábrahám Alapot, aminek következtében az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti üzleti kapcsolatok meginoghatnak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.