Ausztráliában arcfelismerést és helymeghatározást használó appal küzdenének a koronavírus ellen

Dél-Ausztrália kormánya, az ország hat államának egyike, új rendelkezést vezetett be, amelynek értelmében az állampolgároknak egy arcfelismerő szoftverrel és helymeghatározással ellátott appal kell igazolniuk, hogy betartják a 14 napos karantént – írja a Fox News.

Steven Marshall, Dél-Ausztrália állam miniszterelnöke augusztus végén indította el az új karantén-politikáját. A két másik ausztrál államból, Új-Dél-Walesből és Victoriából hazatérő lakosok az utazásuk utáni 14 napos karantént nem szállodában, hanem otthonukban tölthetik, amennyiben letöltik és használják a dél-ausztrál kormány által kifejlesztett „orwelli” alkalmazást – számolt be az ABC News Australia.

Az alkalmazás helymeghatározásos és arcfelismerő szoftvert használ a karanténban lévők nyomon követésére. Az alkalmazás véletlenszerűen lép kapcsolatba az emberekkel, és arra kéri őket, hogy 15 percen belül igazolják tartózkodási helyüket.

„Nem mondjuk meg nekik, hogy milyen gyakran vagy mikor, véletlenszerűen, 15 percen belül kell válaszolniuk”

– mondta Marshall.

Ha a lakos a kérésre nem tudja igazolni a tartózkodási helyét vagy személyazonosságát, a dél-ausztráliai egészségügyi minisztérium értesíti a rendőrséget, amely ezután személyesen ellenőrzi a karanténban lévő személyt. Marshall elmondta, hogy a kormány nem fogja tárolni az alkalmazásnak megadott információkat.

A Fox Newsnak adott nyilatkozatában a dél-ausztráliai kormány megjegyezte, hogy az otthoni karanténra szolgáló alkalmazás használatára való regisztráció önkéntes. Szeptember elején még csak körülbelül 20 ember használja az alkalmazást, akik jelentkeztek a programra.

„Az otthoni karanténalkalmazás a hazatérő dél-ausztrálok egy kiválasztott csoportjának szól, akik jelentkeztek a kísérletben való részvételre. Ha sikeres lesz, az segíti majd biztonságosan enyhíteni a világjárvánnyal kapcsolatos utazási korlátozások terhét”

– mondta a kormány szóvivője a Fox Newsnak.

„Szerintem pontos, ha ezt orwelliánusnak nevezzük, de meg kell érteni a kontextust”

– mondta Robert Carling, a The Centre for Independent Studies közgazdasági főmunkatársa a Fox Newsnak.

„Ez otthoni karantén ausztrál módra, aminek az alternatívája a szállodai karantén szintén ausztrál módra, rendőri felügyelet mellett, amit az emberek utálnak. Az ausztrálok szívesen elfogadnák az otthoni karantén bármely formáját a szállodai karantén helyett. A szállodai karantén sokkal elnyomóbb, mint az otthoni karantén, még akkor is, ha az utóbbi orwelli megfigyelési funkciókkal jár”

– magyarázta a CIS tudósa.

Hogyan homályosította el a Kelet és a Nyugat a Covid-19 eredetét

„Húsz hónappal a koronavírus járvány kitörése után még mindig homály fedi a vírus eredetét. Ennek egyik fő oka Kína erőteljes elterelő kampánya. Azonban bármily furcsának tűnhet, jelentős segítséget kaptak ebben a kínaiak azoktól az amerikai és brit egészségügyi kutatóktól, akik félrekezelték és kisiklatták a vírus eredetével kapcsolatos nyomozást”.