Az al-Kaida is csatlakozott a tálibokhoz a Pandzsír-völgy elleni támadásban

Az al-Kaida is csatlakozott a tálibokhoz a Pandzsír-völgyben lévő csoportok elleni offenzívájában, Ahmad Massoud szerint – írja a The Quint.

A tálibok megerősítették, hogy a harcok már két napja tartanak, és mindkét félnek vannak áldozatai – jelentette a Tolo News.

„Az Iszlám Emirátus mudzsahedjei ellen támadás indult. A mudzsahedek reagáltak a támadásra, és ennek következtében a másik oldal súlyos veszteségeket szenvedett”

– mondta Anaamullah Samangani, a tálibok kulturális bizottságának tagja.

Az ellenállási front tagjai eközben azt mondták, hogy visszaverték a tálibok támadását Pandzsír ellen, és hogy a tálibok súlyos veszteségeket szenvedtek.

„Az elmúlt 40 órában a tálibok a baghlani Andarab-völgyből támadást indítottak Khawak ellen. A mi oldalunkról Andarab különböző járásainak helyi erői, a pandzsíri helyi erők, valamint az ANSDF erői voltak jelen. A tálibok 40 embert vesztettek, további 35-en megsebesültek”

– mondta Fahim Dashti, az ellenállási front szóvivője.

A tálibok tagadták a Pandzsír megtámadását, mondván, hogy erőiket Massoud katonái támadták meg, és ők csak válaszoltak a támadásra.

A folyamatos harcok közepette Amir Khan Muttaqi tálib vezető azt mondta, hogy a két fél közötti tárgyalások eddig kudarcot vallottak.

Azt is mondta azonban, hogy a tálibok továbbra is békésen akarják megoldani a kérdést.

Van esélye a pandzsíri ellenállásnak a tálibokkal szemben?

Az 1980-as években a szovjet erők hét alkalommal tettek sikertelen kísérletet arra, hogy elfoglalják a Pandzsír-völgyet. A tálib hatalomátvétel után a völgy lakói most ismét az ellenállást választották.