A tálibok jobban fel lettek fegyverezve, mint pár NATO ország

A Biden adminisztráció olyan katonai vereséget produkált, amely minél tovább nézed annál rosszabbnak tűnik – írja Douglas Murray a Spectator magazinban. 

A héten új gazdát kapott a kabuli repülőtér. Az utolsó amerikai csapatokat a tálib „elit alakulat” követte, akik alig bírták el a sok rájuk aggatott amerikai felszerelést. De nem csak a ruházatot biztosította a menekülő amerikai hadsereg, hanem a fegyvert és a szállítóeszközöket is – írja Murray.

„Ez volt a csúcspontja annak a két hetes periódusnak, amit a Fehér Ház sikerként próbált eladni. Ez volt mindenidők egyik legnagyobb légi mentőakciója – állították. A valóságban a Biden adminisztráció olyan ballépést követett el, amire kevesen gondoltuk, hogy képes lenne”

– állítja a szerző.

A tálibok megörökölték az afgán hadsereg teljes amerikai felszerelését. 33 Black Hawk helikoptert, 43 MD 530-as helipoktert, 32 Mi-17-es helikoptert, 23 A-29-es vadászrepülőt, és még legalább 33 másik harci gépet, és 3 Hercules szállítógépet. Az amerikai adófizetők pénzéből a táliboknak több helikoptere van, mint a briteknek vagy bármelyik más NATO országnak.

„Amikor ezek a tények napvilágot láttak, néhány kommentátor úgy tett, mintha ez nem lenne nagy probléma. Az elnök utolsó védelmezői azt állították, hogy nem számít, hiszen a tálibok úgyse fogják tudni használni őket. Hiszen ez a csapat kecskepásztor, akik alig tudják használni a rozsdás szovjet motorbiciklijüket, hogyan is tudnának egy helikoptert vezetni? A tálibok pedig azonnal felszálltak az egyik Black Hawkkal. Ez volt aztán az igazi b+ meg, top minőségű felszerelés új kezekben, egyetlen korábbi tulajdonos, alig használt.”

A hadsereg a kabuli kivonuláskor már tönkretette a hátrahagyott felszerelést, beleértve a rakétavédelmi rendszert.

„Mindenképpen jó tudni, hogy az amerikaiak nem hagyták hátra a légvédelmi rakétákat, hogy a tálibok aztán lelőhessék az utolsó felszálló amerikai gépet” – írja Murray. – De ezenkívül nehéz mindezt sikerként értékelni.”

Kérdés a 350 ezer gépfegyver, a 126 ezer pisztoly, és az 1000 harckocsi közül mennyit hatástalanítottak.

Murray szerint nagy szerencse lenne, ha a fegyverek Afganisztánba maradnának, de van rá esély, hogy a tálibok remek pénzszerzési lehetőséget fognak látni bennük.

„Mint ahogy minden iszlamista a tálibok is mélyen megvetik a modern Nyugatot. De boldogan felhasználják ellene a modernitás gyümölcseit. Mikor magukra voltak hagyva, nehezen találtak fel bármit, de a modern világ szépen a kezükbe adta a világ legjobb fegyvereit.”

A legyőzött nagyhatalmak a „megreformált” tálibokról beszélnek, mert ezzel próbálnak időt nyerni maguknak, ebben a hosszúnak ígérkező megaláztatásban – írja Murray. Kanada esélyenegyenlőségi minisztere például a „testvéreinek” nevezte a tálibokat.

A szerző szerint a legnevetségesebb nyilatkozatot az USA speciális afgán küldöttje Zalmay Khalilzad tette, aki a következőt nyilatkozta:

„A tálibok kemény teszt előtt állnak. Képesek lesznek az országukat egy biztonságos és prosperáló jövő felé vezetni, ahol a lakosságuk, legyenek nők vagy férfiak elérhetik a potenciáljukat” – mondta a Khalilzad.

Murray szerint nyugodt szívvel megkockáztatja a választ: nem lesznek képesek.

„Talán az egyetlen dolog, amit nem adtak oda az amerikaiak a táliboknak az a drónjaik. Ennyi előnye maradt Amerikának. Talán itt lenne az ideje használni őket”

– zárja Douglas Murray.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ki fogja-e bírni Európa az afgán menekülthullámot?

Európa nem tudja megakadályozni az afgán menekültek beáradását, amelynek azonban drámai következményei lesznek – írja Douglas Murray.