Nem sietné el Irán az atomtárgyalások folytatását

Irán csak hónapok múlva térhet vissza a 2015-ös atomalku felélesztését célzó tárgyalásokhoz – jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

Az iráni televízióban kedd este sugárzott interjújában a tárcavezető megállapította: „a másik tárgyalófél pontosan tudatában van annak, hogy egy új kormányzat beiktatása két, akár három hónapot is igénybe vehet”.

Leszögezte ugyanakkor, hogy Teherán nem kíván „elfutni a tárgyalóasztaltól”. Úgy fogalmazott, hogy a bécsi tárgyalások az iráni kormány napirendjén szereplő kérdések egyike.

A 2015-ben Bécsben megkötött megállapodás értelmében Irán vállalta, hogy nem állít elő atomfegyvert, visszafogja atomprogramját a nyugati országok és az ENSZ által elrendelt szankciók fokozatos enyhítése fejében. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát az atomalkuból, és újból bevezette a Teherán gazdaságát fojtogató szankciókat, mire Irán fokozatosan megszegte a szerződésben vállalt kötelezettségeit, így az urándúsítás szintjére, a dúsított uránkészlet mennyiségére és az urándúsító centrifugák kapacitására vonatkozó előírásokat.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök még korábban kijelentette, hogy vissza akarja léptetni Washingtont a szerződésbe, és az áprilisban újrakezdett tárgyalások ezt a célt szolgálják.

A megbeszélések ugyanakkor az augusztusban beiktatott Ebrahim Raiszi új iráni elnökkel megtorpantak, s egyelőre nem tűztek ki dátumot újabb tárgyalási forduló megtartására.

Biden rendkívül sikeresnek tartja az afganisztáni evakuációt

„Egyetlen nemzet sem csinált még hasonlót a történelem során. Csak az Egyesült Államoknak volt erre kapacitása, akarata és képessége” – dicsekedett az amerikai elnök.