Lapid szerint nem kell amerikai konzulátus Jeruzsálembe, mert az csak Izrael fővárosa

Izrael szerdán közölte: ellenzi, hogy az Egyesült Államok újranyissa jeruzsálemi konzulátusát, amely hagyományosan diplomáciai bázisként szolgált a palesztinok felé.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter sajtótájékoztatóján rossz ötletnek nevezte a kezdeményezést, amely szerinte megingathatná Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kormányát.

Jeruzsálem kizárólag Izrael fővárosa – hangsúlyozta Lapid.

Donald Trump előző amerikai elnök kormánya a tel-avivi amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe helyezte át, elismerve azt Izrael fővárosaként. A lépést a palesztinok – akik Kelet-Jeruzsálemben rendeznék be leendő államuk fővárosát – felháborodással fogadták. Joe Biden jelenlegi amerikai elnök azt ígérte, hogy helyreállítja a kapcsolatokat a palesztinokkal, és ennek érdekében szeretné újranyitni a jeruzsálemi konzulátust. A képviselet 2019 óta zárva van, a palesztin ügyekkel az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége foglalkozik.

Vaszel Abu Jusszefet, a Palesztin Felszabadítási Szervezet magas rangú tisztségviselőjét nem lepte meg Izrael reakciója.

„Mindent megtesznek a status quo fenntartásáért és a politikai megoldás ellehetetlenítéséért” – magyarázta.

Az izraeli külügyminiszter jelezte: bár a kétállami megoldás meggyőződéses híve, jelenleg nincsenek meg a feltételek ennek megvalósításához. Az új izraeli kormánynak a következő években a belső problémákra kell összpontosítania, és a palesztin oldalon sem adott az áttörés lehetősége.

Éppen ezért most kizárólag a palesztinok életkörülményeinek javítása a cél – húzta alá Lapid.

„Biztosítanunk kell, hogy semmi olyat nem teszünk, ami rontaná annak esélyeit, hogy a jövőben visszatérhessünk a tárgyalóasztalhoz” – szögezte le.

Eközben Lapid arról is beszélt: az amerikai csapatok kivonulása Afganisztánból szerinte nem jelenti azt, hogy Washington feladná térségbeli befolyásának gyakorlását.

„Az Egyesült Államok új utakat keres, hogy befolyásolhassa a dolgokat” – mondta az izraeli külügyminiszter. „Nem hiszem, hogy kivonulnának a Közel-Keletről” – jegyezte meg.

A tárcavezető úgy véli, Washington jó döntést hozott az afganisztáni kivonulást illetően, csak nem a megfelelő módon hajtotta végre azt.

Lapid azt is elmondta: Izrael számára továbbra is az iráni atomprogram és a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést.

Mégsem szundikált el Biden, miközben az izraeli miniszterelnökkel társalgott

Úgy tűnik ugyanis, hogy az eredeti felvételt szándékosan pont ott vágták el, ahol az amerikai elnök néhány másodpercnyi szempihentető töprengés után éppen válaszolni kezd.