A francia Nemzeti Front volt vezetője, Jean-Marie Le Pen ismét perben áll antiszemita kijelentései miatt

Franciaország háború utáni vezető szélsőjobboldali politikai pártjának idősödő alapítója szerdán nem jelent meg a párizsi központi büntetőbíróságon, mivel ügyvédje válaszolt a fajgyűlöletre való felbujtás vádjára egy zsidó popénekesnő ellen — írja az Algemeiner.

Jean-Marie Le Pen, a Nemzeti Front (FN) 93 éves egykori vezetője nem jelent meg személyesen, hogy válaszoljon az FN honlapján közzétett 2014-es videó miatt, amelyben olyan hírességeket szidalmazott, akik felszólaltak rasszista és antiszemita álláspontja ellen. Amikor Patrick Bruel, zsidó énekes és színész által megfogalmazott kritikákról kérdezték, Le Pen a holokausztról szóló viccel válaszolt.

„Nem vagyok meglepve. Figyeljen, legközelebb rendesen megsütjük majd!” – mondta akkor.

Le Pent a szerdai négyórás tárgyaláson ügyvédje, Frédéric Joachim képviselte. „Ez az ügy csak egy mondat kontextusából kiragadott részen alapul” – mondta Joachim a bíróságnak, amikor az ügy elutasítását kérte.

Az ügyben eljáró bírák közölték, hogy október 29-én hozzák meg ítéletüket.

Le Pen egykor az európai szélsőjobboldal talizmánja volt, de befolyása az elmúlt évtizedben drámaian csökkent. A 2014-es videó miatt kirobbant felháborodást követően

a következő évben Le Pen lánya és FN-vezetőtársa, Marine Le Pen kizárta őt a pártból, és átnevezte azt Nemzeti Összefogás (RN) névre, hogy elhatárolódjon annak fasiszta és antiszemita gyökereitől.

Le Pen egész pályafutása során hírhedt volt a holokauszt becsmérléséről, és nem egyszer került szembe a gyűlöletbeszéd és a holokauszttagadás elleni francia törvényekkel, amikor azt állította, hogy a zsidók kiirtása a második világháború „jelentéktelen részlete” volt. Máskor azért büntették meg, mert a roma cigányokat „fekélynek” és „büdösnek” nevezte, és azt állította, hogy Franciaország náci megszállása „nem volt különösebben embertelen”.

Le Pen rövid ideig reménykedett abban, hogy 2002-ben francia elnök lesz, amikor abban az évben bejutott a választás második fordulójába. A szélsőjobboldali vezetőt végül a jobbközép jelölt, Jacques Chirac győzte le, aki a szavazatok 82 százalékát szerezte meg a Le Pen elleni küzdelemben.

Egy éven belül harmadszorra rongálják meg a francia holokauszt-túlélő, volt miniszter emlékhelyét

Simone Veil, holokauszt-túlélő, nőjogi aktivista, korábbi francia egészségügyi miniszter volt