Ők lehetnek a republikánusok elnökjelöltjei 2024-ben

Pénzügyi közgazdász

Közel három év múlva ismét elnököt választanak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus jelölt, Donald Trump tavalyi veresége után adta magát a felvetés: merre is induljon az amerikai jobboldal az elbukott választást követően? Sokan tették fel a kérdést, van-e lehetőség (és szükség) a szabadkereskedelmet, aktívabb külpolitikát, költségvetési konzervativizmust képviselő, „klasszikus” republikanizmushoz való visszatérésre. Jelen állás szerint a Trump-hívők vezetnek, a volt elnökkel szembeni kritikus hangok elszigetelődnek a párton belül, a jobboldali politikát továbbra is Donald Trump személye és programja tematizálja. Áttekintettük, kiket is emlegetnek a Republikánus Párt lehetséges 2024-es elnökjelöltjeiként, illetve feltesszük a kérdést, ezek a jelöltek hogyan is viszonyulnak a mostani elnök örökségéhez.

7. Ted Cruz

Ted Cruz, texasi szenátort sokáig a klasszikus, keményvonalas republikánusok favoritjaként emlegették. A szenátor elkötelezett támogatója a szabad fegyvertartásnak és fegyverviselésnek, ellenzi a túlzott állami szerepvállalást, külpolitikai ügyekben rendre „héja” álláspontokat képvisel, Izrael-párti, markánsan bevándorlás-, abortusz- és melegházasság-ellenes. Cruz eddig kiválóan szerepel a kampánytámogatások összegyűjtésében és határozottan érdeklődik egy 2024-es elnöki indulás iránt.

Cruz és Trump viszonya sokat alakult az idő múlásával. Az előválasztások során a két jelölt ádáz ellenségekként viselkedett, Trump rendre „hazudós Tednek” nevezte ellenfelét, míg az „beteges hazudozással” és „gyávasággal” vádolta a későbbi elnököt. A veszekedés odáig fajult, hogy Cruz még a Republikánus Nemzeti Konvención elmondott beszédében sem támogatta az akkor már hivatalos republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot. A kölcsönös ellenérzések a választásokat követően persze fokozatosan feloldódtak, Cruz a Trump-adminisztráció egyik legelkötelezettebb szövetségesévé vált, olyannyira, hogy a 2020-as választásokat követően a szenátor az „elcsalt választás” narratíva legfőbb képviselőjeként támogatta az elnököt a törvényhozásban.

6. Mike Pompeo

Mike Pompeo Kansas állam kongresszusi képviselőjeként kezdte politikai pályafutását, majd a CIA igazgatói székéig, később pedig a Trump-adminisztráció külügyminiszteri pozíciójáig avanzsált. Külügyminiszterként közreműködött Donald Trump és Kim Dzsongun találkozójának előkészítésében, segítette az Ábrahám Egyezség létrejöttét, külügyminisztersége alatt nyílt meg az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetsége. Pompeo emellett bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti nemzetközi jogba ütközőnek az izraeli telepek létrehozását Júdea és Szamária területén. A volt külügyminiszter nem zárta ki, hogy indul az elnökségért 2024-ben, számos csatatér államba látogatott el és az anyagi támogatások összegyűjtése terén sem áll rosszul.

Pompeot az elnök egyik legfőbb lojalistájaként emlegették a Trump-adminsiztráción belül. Kettejük kapcsolata Donald Trump hivatalos jelöltsége után javult drámaian, Pompeo korábban „autoriternek” nevezte a későbbi elnököt. A két politikus a későbbiekben kiválóan megértette egymást, Pompeo az elnök Kína-ellenes narratívájának egyik leghangosabb képviselőjévé vált, ahogy a Trump-adminisztráció Izrael-pártiságának is rendre hangot adott.

5. Mike Pence

Indiana állam volt kormányzója, Donald Trump alelnöke „keresztény, konzervatív, republikánus, ebben a sorrendben”. Pence a társadalmi kérdésekben konzervatív republikánus szavazók egyik legfőbb jelöltje lehet 2024-ben. A volt alelnök pályafutása során végig hangos kritikusa volt az abortusz legalizálásának, támogatja az absztinenciát középpontba helyező szexuális felvilágosítást, ellenzi a melegjogokat, az élettársi kapcsolatok legalitását is beleértve, emellett szigorítana a bevándorláson, valamint rendre piacpárti álláspontokat vesz fel, ellenzi a túlzó állami költekezést, Izrael-párti, valamint ellenzi egy palesztin állam létrejöttét.

Pence alelnökjelöltségének kimondottan nagy szerepe lehetett abban, hogy a Trump-Pence páros a konzervatívabb, vallásos republikánusok körében is jól szerepelt. Pence „paleokonzervativizmusa” képes volt ellensúlyozni a későbbi elnök sokak számára taszító, agresszívabb retorikáját. Trump és Pence viszonya a későbbiekben megromlott, miután az alelnök nem volt hajlandó eleget tenni az elnök kérésének a 2020-as elnökválasztás eredményének semmissé tételével kapcsolatban. Pence népszerűsége alapjaiban megingott a Trumphoz hű szavazók körében, ami többek szerint jelentős hátrányt jelent egy 2024-es elnökjelölti kampány szempontjából.

4. Kristi Noem

Kristi Noem, Dél-Dakota állam 49 éves kormányzója Donald Trump szövetségeseként robbant be az amerikai politikai életbe. Noem elsősorban annak köszönheti népszerűségét, hogy a koronavírus-járvány során a legtöbb államban alkalmazott lezárásokkal és szigorításokkal szemben 2020 júniusát követően nem léptetett életbe semmilyen biztonsági intézkedést, a kötelező maszkviselést, távolságtartást, a tömegrendezvények korlátozását is beleértve. Lezárásellenes álláspontja egyre több műsoridőhöz juttatta a Fox News műsoraiban, hamar potenciális elnökjelöltként kezdték emlegetni.

Kristi Noem Donald Trump elkötelezett követője, kritikát egyedül a volt elnök kereskedelmi háborújával szemben gyakorolt, mondván Dél-Dakota aránytalanul nagy árat fizetett a vámok kivetéséért, az exportpiacok elvesztéséért. Emellett Noem fiskális konzervatív, támogatja a költségvetés kiegyensúlyozását, az örökösödési adó eltörlését, a vállalati nyereségadó csökkentését, számos szövetségi költségvetésből finanszírozott program leállítását. A legfőbb kérdés, hogy a Covid-járvány lecsengésével Noem meg tudja-e őrizni ismertségét és támogatottságát, kitart-e jelenlegi lendülete 2024-ig.

3. Nikki Haley

Haley politikai karrierje a Kongresszusban kezdődött, Dél-Karolina állam képviselőjeként. A későbbeikben Dél-Karolina kormányzójává avanzsált, a tisztséget hat évig töltötte be, majd az Egyesült Államok ENSZ nagykövetévé nevezték ki Donald Trump támogatásával. Az ENSZ-ben Haley koordinálta az észak-koreai rezsim elleni szankciók bevezetését, támogatta az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe történő áthelyezését, emellett számos kérdésben felszólalt az iráni rezsim magatartása ellen.

Nikki Haley és Donald Trump kapcsolata igen viharosan indult. Haley az előválasztás során Marco Rubiot, majd Ted Cruzt támogatta és hangot adott véleményének, mely szerint a Donald Trump által képviselt értékek „nem összeegyeztethetők sem Amerikával, sem a Republikánus Párttal”. A későbbiekben Haley támogatását fejezte ki a Trump-adminisztráció intézkedéseivel kapcsolatban, bár az elnök kapitóliumi tüntetések alatt tanúsított passzivitása ismét újabb kritikákat váltott ki a volt nagykövet részéről. Mindennek ellenére Haley úgy nyilatkozott, nem indul a 2024-es előválasztáson, amennyiben Trump az indulás mellett dönt.

2. Ron DeSantis

Nem túlzás azt állítani, hogy Ron DeSantis, Florida állam kormányzója a 2024-es republikánus elnökjelölti favoritok egyike. A Harvardon és Yalen végzett jogász a későbbiekben Irakban teljesített katonai szolgálatot, majd 2013-ban kongresszusi képviselő lett. A floridai kormányzói címet 2019 óta viseli. DeSantis igen népszerű a fiskális konzervatív körökben, a választások során számos piacpárti think tank támogatását élvezte. Kormányzóságának jelentős része a Covid-válság kezelésével telt. DeSantis is lezárásellenes álláspontot képviselt, elutasította a maszkok kötelezővé tételét állami szinten, valamint a lezárások feloldását is hamarabb kezdte meg a hivatalos egészségügyi ajánlásokban foglaltaknál. Ennek ellenére a floridai COVID halálozási arány a nagy népsűrűség ellenére pusztán a huszonötödik, sokan lezárás ellenes sikertörténetként tekintenek Florida elmúlt egy évére.

Ron DeSantis a volt elnök, Donald Trump elkötelezett támogatója és szövetségese. Kormányzóként támogatta az elnököt az ukrán krízis kapcsán kibontakozó vád alá helyezési  eljárás során. DeSantis támogatta a volt elnök adópolitikáját, Izrael-párti álláspontját, az iráni egyezségből való kilépést. Emellett DeSantis ellenzi az abortuszt, az Obamacare-t, szigorítana a bevándorláson és támogatja a szabad fegyverviselést. A floridai kormányzó egyértelmű nyertese lehet a 2024-es republikánus előválasztásnak, terveit csupán listánk első helyezettje húzhatja keresztbe.

1. Donald Trump

A 2024-es republikánus előválasztás és az elnökválasztás legnagyobb kérdése, hogy Donald Trump ismét ringbe száll-e az elnökségért. A közvéleménykutatások jelenlegi állása szerint Trump bármilyen republikánus mezőnyt letarolna, a szavazatok közel ötven százalékával. Nem véletlenül, számos egyéb jelölt Donald Trump indulásától tette függővé személyes ambícióit. A volt elnök pozíciója a párton belül továbbra is igen erős, a vele szemben kritikus hangok hamar elszigetelődnek, melynek egyik legszemléletesebb példája Liz Cheney eltávolítása volt rangos kongresszusi pozíciójából. A legfontosabb, Donald Trumppal kapcsolatos kérdés, hogy van-e esélye nyerni a 2024-es elnökválasztáson.

Választást elbukó amerikai elnök soha nem kapott annyi szavazatot mint Donald Trump 2020-ban. Az elnök bukását az eredményezte, hogy elutasítottsága nagyobb mértékben nőtt, mint támogatóinak köre. A választást követő kapitóliumi tüntetések, valamint a „választási csalás” narratívájának erőltetése sok amerikai számára visszás volt, ahogy ezt a később készített közvéleménykutatások is kimutatták. Donald Trump 2024-es esélyei nagyban függnek attól is, hogy a Biden-adminisztráció a következő években szembesül-e a jelentősebb gazdasági krízissel, külpolitikai kihívással, vagy épp aratnak-e a republikánusok a jövő évi kongresszusi választásokon. Egy biztos, a Trump-tényező továbbra is nagyban alakítja a Republikánus Párt politikáját, a volt elnök elejtett megjegyzéseiből pedig könnyen következtethetünk arra, hogy 2024-ben ismét felveszi a kesztyűt.

Vágyálmok

Tucker Carlson

A Fox News műsorvezetője széles körű ismertségnek és támogatottságnak örvend a republikánus szavazók körében, sokan szívesen látnák az elnökjelöltségért folyó versenyben. Carlson többször kizárta, hogy indul a jelöltségért 2024-ben.

Rand Paul

A libertárius republikánusok kedvenc jelöltje 2016-ban már próbálkozott az elnökségért való indulással, azonban a verseny korai szakaszában kibukott. Azóta Donald Trump szövetségesévé, az adóreform lelkes támogatójává vált.

Chris Christie

New Jersey állam volt kormányzója, Donald Trump kezdeti alelnökjelöltje szintén nyitva hagyta elindul-e a jelöltségért 2024-ben. A 2016-os sikertelen próbálkozás után Christie szintén lelkes Trump-szövetségessé vált, azonban személyes konfliktusok miatt nem maradhatott az adminisztráció környékén.

Recsegnek a birodalom alapjai – a Pax Americana végnapjai

Még mindig az Egyesült Államoké a világ legnagyobb, legfelszereltebb hadserege, amit azonban, mint Afganisztánban nyilvánvalóvá vált: nem tud és nem is akar használni. Hajdú Tímea publicisztikája.