„Erkölcsi kötelességünk, hogy a gyermekeket visszaküldjük az iskolába”

Yifat Shasha-Biton izraeli oktatási miniszter biztosítja az aggódó szülőket, hogy bár a kormánynak kidolgozott terve van a 2021-2022-es tanévre, nem fog habozni a koronavírushoz igazodva módosítani azt — írja az Israel Hayom.

Mivel a növekvő koronavírusos megbetegedések miatt a szülők aggódnak a tanév újranyitása miatt, Yifat Shasha-Biton oktatási miniszter kedden biztosította, hogy a kormány alapos tervet dolgozott ki az ügyben.

„Tudom, hogy egyes szülők aggódnak, hogy ez nem lesz könnyű, de erkölcsi kötelességünk, hogy a gyerekeket visszaküldjük az iskolába”

— mondta Shasha-Biton újságíróknak.

„Az Egészségügyi Minisztériummal közösen kidolgoztunk egy tervet, amelyet szakértők és szakemberek követtek nyomon, és nem fogunk habozni módosítani azt, hogy alkalmazkodjunk a folyamatosan változó valósághoz”.

Több mint 2 millió diák kezdte meg tanulmányait szerdán reggel 8 órakor, miután becsomagolták ebédjüket, maszkjaikat, valamint oltási bizonyítványaikat vagy negatív koronavírus-teszt eredményeiket. Shasha-Biton elmondta, hogy a minisztérium fő célja a 2021-2022-es tanévben a COVID miatt megszakadt tanulmányok során keletkezett oktatási hiányosságok áthidalása.

Amikor a gyermekeik beoltását megtagadó szülőkről kérdezték, az oktatási miniszter azt mondta:

„Át kell tekintenünk a rendszert, és gondoskodnunk kell az összes diákról. Felszólítottuk a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket. Megtettük, amit tudtunk, hogy a diákok beoltva érkezzenek az iskolába. Végül is a szülők azok, akik eldöntik, mi a helyes”.

Ami az oltatlan tanárok ügyét illeti, azt mondta, hogy az „jogi vizsgálat alatt áll”.

A koronavírus kabinet előírta az úgynevezett „Green Passport” (zöld útlevél) oltási bizonyítványt a tantestület számára, és vasárnap reggeltől csak a beoltott pedagógusok, vagy a negatív COVID-teszttel rendelkezők léphetnek be a tantermekbe.

A minisztériumi adatok szerint szerda reggelig mintegy 90 ezer diák volt jelenleg karanténban, közülük 35 ezren aktív vírushordozók. Jelenleg mintegy 4000 tanár van karanténban, közülük 2000-en bizonyítottan COVID-hordozók.

A koronavírusra vonatkozó előírásoknak megfelelően az alacsony megbetegedési arányú városok iskoláiban a tanórákon és teljes órarendben megkezdődik a tanulás. A „vörös” városokban azonban – a magas fertőzöttségi rátával rendelkező városokban – azok az osztályok, ahol a diákok kevesebb mint 70%-a van beoltva, otthonról vagy a szabadban tanulnak.

Az adatok azt mutatják, hogy a 7-9. évfolyamon a tanulók legalább 56%-a, a 10-12. évfolyamon pedig 81%-a legalább részben be van oltva. A tantestület legalább 87%-a megkapta legalább az első oltást.

Kevesen imádkozhatnak a Siratófalnál az idei nagyünnepeken

A járvány kezdete óta a legtöbb fertőzöttet regisztrálták egy napon belül a pandémia negyedik hullámával küzdő Izraelben.