„Az amerikai védelmi miniszer a woke-kultúrára koncentrál, nem a haza védelmére”

Közel 90 nyugalmazott tábornok és admirális levélben követelte, hogy Lloyd Austin, védelmi miniszter (SECDEF) és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke (CJCS) azonnal mondjon le tisztségéről a Biden-kormányban a vezetésük alatt kibontakozott „katasztrofális afganisztáni kivonulással kapcsolatos események” miatt — írja a Daily Wire.

„Mit kellett volna tenni, amikor megtudtuk, hogy a főparancsnok (Biden elnök) terve szerint gyorsan kivonjuk erőinket és bezárjuk a fontos erőprojekciós bázist, Bagramot anélkül, hogy megfelelő tervek és erők álltak volna rendelkezésre az egész művelet rendezett lebonyolításához?” – írták. „A SECDEF-nek és a CJCS-nek, mint a CINC/elnök legfőbb katonai tanácsadóinak, a lehető leghatározottabban elleneznie kellett volna ezt a veszélyes kivonást”.”

„Ha nem tettek meg minden tőlük telhetőt, hogy megakadályozzák az elhamarkodott kivonulást, akkor le kellene mondaniuk. Ezzel szemben, ha mindent megtettek a lehetőségeikhez mérten, hogy meggyőzzék a CINC-et/elnököt, hogy ne vonuljon ki elhamarkodottan az országból anélkül, hogy biztosítaná polgáraink és az Amerikához hű afgánok biztonságát, akkor lelkiismereti kérdésként és nyilvános nyilatkozatként tiltakozásul  kellett volna lemondaniuk” – folytatták. „Ennek a katasztrófának óriási következményei vannak, és még évtizedekig visszhangozni fognak, kezdve azoknak az amerikaiaknak és afgánoknak a kétséges helyzetével, akik nem tudnak biztonságosan eljutni az evakuálási pontokhoz; ezért jelenleg de facto a tálibok túszai.”.

A nyugalmazott katonai parancsnokok bírálták a Biden-kormányzatot, amiért lehetővé tette az afgánok halálát és kínzását, ami – mint mondták – „már megkezdődött, és hatalmas méretű emberi tragédiához fog vezetni”.

„Az ellenségeink kezébe kerülő több milliárd dollárnyi korszerű katonai felszerelés és ellátás elvesztése katasztrofális” – folytatták. „Az Egyesült Államok jó hírnevének kára leírhatatlan. Most már úgy tekintenek ránk, és még hosszú évekig úgy fognak tekinteni ránk, mint megbízhatatlan partnerre bármilyen multinacionális megállapodásban vagy műveletben. Az Egyesült Államokba vetett bizalom helyrehozhatatlanul megsérült.”

A tábornokok és admirálisok arra figyelmeztettek, hogy Amerika ellenségei a Biden-kormányzat által tanúsított gyengeség következtében minden eddiginél jobban felbátorodnak. „Kína jár a legjobban, amelyet Oroszország, Pakisztán, Irán, Észak-Korea és mások követnek” – mondták. „A terroristák világszerte felbátorodnak, és a Mexikóval közös, nyitott határunkon keresztül szabadon bejuthatnak az országunkba”.

„A lemondásoknak ezeken a katonai műveletieken kívül vannak vezetői, kiképzési és morális okai is” – folytatták. „Interjúkban, kongresszusi tanúvallomásokban és nyilatkozatokban világossá vált, hogy a hadseregünk felső vezetői kötelező hangsúlyt fektetnek a PC ‘wokeness-szel’ kapcsolatos kiképzésre, ami rendkívül megosztó és káros az egységek kohéziójára, a készenlétre és a háborús harcképességre. A hadseregünk azért létezik, hogy nemzetünk háborúit megvívja és megnyerje, és a legfelsőbb katonai vezetőinknek kizárólag erre kell összpontosítaniuk”.”

A 86 volt katonai vezető szerint „a hadsereg egyik alapelve, hogy a felelősöket felelősségre vonják és elszámoltatják tetteikért vagy mulasztásaikért”, ami azt jelenti, hogy Milleynek és Austinnak le kell mondania „ezért a tragikus, noha elkerülhető bukásért”.

Recsegnek a birodalom alapjai – a Pax Americana végnapjai

Még mindig az Egyesült Államoké a világ legnagyobb, legfelszereltebb hadserege, amit azonban, mint Afganisztánban nyilvánvalóvá vált: nem tud és nem is akar használni. Hajdú Tímea publicisztikája.