Netanjahu állítólag a Nobuban vacsorázott perének egyik tanújával

Benjamin Netanjahu állítólag a múlt héten Larry Ellison zsidó származású amerikai milliárdossal vacsorázott, miközben egy olyan hawaii szigeten nyaralt, amely szinte teljes egészében a tech-mágnás tulajdonában van. Ellison a vád tanúja a volt miniszterelnök büntetőügyeiben – írja a The Times of Israel.

A 13-as csatorna vasárnap jelentette, hogy Netanjahu Ellisonnal és Dr. David Agusszal, a Dél-kaliforniai Egyetem professzorával vacsorázott.

A beszámoló szerint a Nobu nevű csúcskategóriás sushi étteremben találkoztak Lanai szigetén, ahol Netanjahuék nyaraltak, megjegyezve, hogy az étkezés „több ezer sékelbe” került. Azt nem közölték, hogy ki fizette.

Netanjahu ellen három különböző ügyben folyik eljárás, csalás és hűtlen kezelés, valamint az egyikben megvesztegetés. A volt miniszterelnök tagadja a vádakat.

Ellison egyike a vád több száz tanújának Netanjahu perében. Állítólag két ügyben is felmerült a neve.

Netanjahu, akit azzal vádolnak, hogy gazdag jóakaróktól kapott ajándékokat, ragaszkodott ahhoz, hogy ő fizette a mostani nyaralását is. Azt is elmondta, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy találkozzon a tárgyalásának a tanúival.

„Nincs tiltás arra, hogy Netanyjahu találkozzon egy tanúval. A tanúk listáján több száz ember szerepel, köztük az ügyvédei és pártjának tagjai, akikkel állandó kapcsolatban áll”

– áll irodájának közleményében.

Ellison, az Oracle Corporation társalapítója és elnöke 2012-ben vásárolta meg a Lanai 98 százalékát 300 millió dollárért.

Netanjahu és családja két hete külföldre repült nyaralni annak ellenére, hogy az egészségügyi minisztérium és Naftali Bennett miniszterelnök arra szólította fel az izraelieket, hogy kerüljék a nem létfontosságú külföldi utazásokat az Izraelben és máshol is megugró koronavírus megbetegedések miatt. A hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy új koronavírusváltozatok érkeznek az országba.

A jelenlegi egészségügyi minisztériumi irányelvek szerint Netanjahuéknak hazatérésük után egy hétig karanténban kell maradniuk.

A legfelsőbb bíróság szerint Netanjahunak be kell tartania az összeférhetetlenségi határozatot

Netanjahu nem vehet részt semmilyen olyan ügyben, amely a tanúkat vagy más vádlottakat érint tárgyalása során.