A legfelsőbb bíróság szerint Netanjahunak be kell tartania az összeférhetetlenségi határozatot

A Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek be kell tartania az Avichai Mandelblit főügyész által megállapított összeférhetetlenségi szabályokat — írja a Times of Israel.

Netanjahu korábban azt mondta, hogy őt nem kötik a Mandelblit által kidolgozott vélemények, amelyek büntetőeljárása miatt megvonják tőle a vezető bűnüldözési és igazságügyi tisztviselők kinevezését.

Mandelblit megállapodása szerint Netanjahu nem vehet részt semmilyen olyan ügyben, amely a tanúkat vagy más vádlottakat érint tárgyalása során, illetve olyan jogszabályok megalkotásában, amelyek befolyásolják az ellene folyó bírósági eljárást.

Nem avatkozhat be számos rendőrség és ügyészség legfelsőbb tisztviselőjének jogállásával kapcsolatos kérdésbe, a Kommunikációs Minisztérium hatáskörébe, vagy az Igazságügyi Kinevezési Bizottságba, amelynek feladata bírákat kinevez a jeruzsálemi kerületi bíróságra – ahol tárgyalását folytatják vagy a Legfelsőbb Bíróságra, amely az esetleges fellebbezéseket elbírálja.

A bírósághoz benyújtott petíció Amit Isman államügyésszé történő kinevezésének kapcsán keletkezett, akit Avi Nissenkorn igazságügyi miniszter nevezett ki. A kinevezést bírálta Amir Ohana közbiztonsági miniszter, aki Netanjahu megbízottjaként lépett az ügyben.

Megkezdődött Netanjahu korrupciós perének érdemi tárgyalása

A tárgyaláson megjelentek Netanjahu vádlott-társai is.