Egy emlékezetes sábát Izrael miniszterelnökével Washingtonban

A The Jerusalem Post újságírója személyesen számolt be arról, hogyan teltek a napok, miután Naftali Bennett elnöki találkozóját átidőzítették, és az egész izraeli stáb Washingtonban ragadt.

Senki nem gondolta volna, hogy Izrael első ortodox miniszterelnökével ennyire más lesz az utazás – kezdte beszámolóját Lahav Harkov. A Joe Bidennel tervezett csütörtöki találkozó reggelén Naftali Bennett sajtófőnöke még felvételt posztolt az imádkozó izraeli miniszterelnökről, és a szokásos menetrend szerint alakultak a dolgok. Ám a nap közepére nyilvánvalóvá vált, hogy a két vezető találkozóját következő napra halasztják a kabuli repülőteret ért ISIS-támadás miatt.

„De egy pénteki találkozó egyben annak a lehetőségét is kizárta, hogy időben visszaérkezhessünk a Sábátra Izraelbe, tehát Washingtonban ragadtunk – a tervezettnél két és fél nappal hosszabb időre”

– írta Harkov, aki egyúttal megjegyezte, nem ez volt az első példa arra, hogy egy miniszterelnök máshol töltse a Sábátot, ám ez volt az első alkalom, amikor ez egy szükségmegoldássá vált.

„És ez volt az első olyan sábáti tartózkodás, amit egy miniszterelnök COVID-19-es buborékban töltött, azaz az egész delegációnak tilos volt elhagynia a hotelt”.

Az újságíró beszámolója szerint Izrael washingtoni nagykövetsége természetesen azonnal akcióba lendült, hogy Bennett tartózkodását kellemessé tegyék: a helyi Lubavicsi Chábád központ segítségével sábáti vacsorát készítettek elő neki és delegációjának. A Sábátot megtartó újságíróknak viszont nem.

Így kényszerültek rá Harkov mellett a Times of Israel, Arutz Sheva és más izraeli médiumok újságírói arra, hogy maguknak szerezzenek megfelelő mennyiségű kóser ételt az elkövetkező napokra. A The Jerusalem Post riportere kétségbeesésében még egy applikációt is letöltött – hiába, majd a Twitteren is posztolt sikertelen akciójáról, míg végül egyik kollégája mentette meg, aki korábban Washingtonban élt és régi barátja bőségesen ellátta őket kóser finomságokkal.

A pénteki nap izgalmasan telt: Bennett és Biden találkozójáról repkedtek a hírek a Fehér Ház sajtószobájából, majd mindenki hazasietett a Sábát beköszöntére. Harkov beszámolója szerint a hotelben újságírók és a Sin Bét tagjai együtt csatlakoztak az izraeli miniszterelnökhöz a sábáti vacsora idejére.

„[Bennett] megállt a büféasztalnál és a vezetésről mondott néhány szót a Tórából idézve” – idézte fel a történteket a riporter, aki szerint ezután közös imádkozás zajlott, majd a miniszterelnök arról érdeklődött, mindenkinek sikerült-e megoldani az új helyzet kihívásait. „Arra a kérdésre, ő hogyan tervezi eltölteni a Sábátot, a miniszterelnök elmondta, hogy négy könyvet is rendelt. Majd korán távozott”.

Lahav Harkov on Twitter: „דבר תורה של ראש הממשלה בנט לפני שבת pic.twitter.com/Arm3TKuQ0v / Twitter”

דבר תורה של ראש הממשלה בנט לפני שבת pic.twitter.com/Arm3TKuQ0v

„Az este hátralevő részében az újságírók ülve maradtak, hogy beszélgessenek egymással”

– árulta el Harkov, aki szerint ezután egész éjjel régi sztorikat és pletykákat osztottak meg egymással.

Másnap reggel az imádságok folytatódtak, és Bennett vezérkari főnökének köszönhetően az újságírók ismét kóser finomságokhoz jutottak. „A nap hátralevő részében fel és alá mászkáltam a hotel lépcsőin, felvágottakat és sütiket ettem, valamint a szobámban olvastam” – írta Harkov, aki szerint a szombat délután meglehetősen eseménytelenül telt el.

„Majd minden visszatért a normális kerékvágásba, miután a nap lement és három csillag bukkant fel az égen” – emlékezett vissza az újságíró, aki ezután kollégáival a Sin Bét munkatársaihoz vitte csomagjait átnézésre, mielőtt Izraelbe tartó gépük felszállt volna.

„Ez egy emlékezetes Sábát volt a miniszterelnökkel”

– összegezte utazását írásában a The Jerusalem Post munkatársa.

Bennett: Izrael nem annektál, és nem lesz palesztin állam, amíg én vagyok a kormányfő

„Regionális koalíciót alakítunk ki az értelmes arab országokkal, amelyek velünk együtt elhárítják és megakadályozzák Irán terjeszkedését és uralmi törekvéseit” – nyilatkozta az izraeli miniszterelnök Washingtonban.