Bennett: Izrael nem annektál, és nem lesz palesztin állam, amíg én vagyok a kormányfő

Naftali Bennett, izraeli miniszterelnök Joe Biden, amerikai elnökkel való első miniszterelnöki találkozója előtt kijelentette, hogy nem fog ciszjordániai területeket annektálni, és nem fogja megengedni, hogy azokon palesztin állam jöjjön létre — írja a JTA zsidó hírügynökség.

Bennett a The New York Timesnak adott, kedden – két nappal washingtoni érkezése előtt – megjelent interjúban elmondta, hogy kormánykoalíciójának bal-jobboldali összetétele miatt drasztikus diplomáciai lépések egyik irányba sem jöhetnek szóba egyelőre.

„Ez a kormány nem fog sem annektálni, sem palesztin államot alapítani, ezt mindenki megérti”

— mondta.

„Minden izraeli miniszterelnöke vagyok, és amit most teszek, az az, hogy megtaláljam a középutat – hogyan tudunk arra összpontosítani, amiben egyetértünk”.

Bennett elődje, Benjámin Netanjahu 2020-ban majdnem válságot robbantott ki Izrael és a kongresszusi demokraták között, amikor a párt – beleértve néhány Izrael-barát tagját is – figyelmeztette őt, hogy Ciszjordánia egyes részeinek annektálása ártana az amerikai-izraeli kapcsolatoknak. Netanjahu a Trump-kormányzat által támogatott, de a palesztinok által elutasított békemegállapodás feltételei alapján fontolgatta az annexiót.

Bennett azt mondta, hogy folytatná a ciszjordániai zsidó telepek „természetes növekedését”, bővítését. Az izraeli vezető nem árulta el, hogy megkísérli-e megakadályozni Biden terveit a Donald Trump elnök által bezárt kelet-jeruzsálemi konzulátus újranyitásáról.

Biden csak még több bajt hoz Bennettre?

Bennett a szoros barátságot akarja mutatni, de a válságban lévő elnöknek nem sok érdeke fűződik ahhoz, hogy meghallgassa az Iránnal kapcsolatos figyelmeztetéseket.

Azt viszont kijelentette, hogy Jeruzsálem mindig is Izrael fővárosa lesz – ez volt az egyetlen kemény hangja az interjúban. Még a Trump-terv sem számolt egy palesztin fővárossal a Jeruzsálem külvárosában.

„Jeruzsálem Izrael fővárosa” – mondta Bennett. „Nem más nemzetek fővárosa”.

Bennett, Netanjahuhoz hasonlóan, ellenzi Biden törekvéseit az iráni atomalku újbóli megkötésére – Trump 2018-ban lépett ki a 2015-ös megállapodásból -, de azt mondta, hogy a feszültségek fokozása nélkül fog érvelni Biden előtt.

„Amit tennünk kell, és amit teszünk az az, hogy egy regionális koalíciót alakítunk ki az értelmes arab országokkal, amelyek velünk együtt elhárítják és megakadályozzák Irán terjeszkedését és uralmi törekvéseit”

— mondta a The Timesnak.

Netanjahu nyíltan szembeszállt az Obama-kormányzattal, amikor az megkötötte a megállapodást, és feldühítette a demokratákat azzal, hogy elfogadta a republikánusok meghívását, hogy a Kongresszusban felszólaljon Barack Obama elnök iráni politikája ellen. Bennett azt mondta, hogy kerülni fogja az ilyen konfrontációkat.

„Itt egy új dimenzió van – új utakat kell találnunk a problémák kezelésére, nagyon reálisnak, nagyon pragmatikusnak és ésszerűnek lenni a barátokkal”

— mondta.

Bennett olyan megoldást prezentál Bidennek, amiben nem kell visszatérni az iráni atomalkuhoz

Az amerikai elnökkel való találkozóján Bennett azzal fog érvelni, hogy a 2015-ös megállapodás már nem releváns; várhatóan nem jelentenek be nagyobb engedményeket sem a palesztinok felé.