Bennett olyan megoldást prezentál Bidennek, amiben nem kell visszatérni az iráni atomalkuhoz

Naftali Bennett miniszterelnök csütörtökön bemutatja Joe Biden amerikai elnöknek az Irán nukleáris programjával és regionális tevékenységével szembeni fellépésre vonatkozó stratégiát anélkül, hogy visszatérne a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz – közölte egy magas rangú diplomáciai forrás, a Times of Israel beszámolója szerint.

„A diplomáciai megbeszélés középpontjában az Iránnal kapcsolatos kérdések állnak majd” – mondta a forrás egy hétfő esti telefonos tájékoztató során, Bennett keddi washingtoni útja előtt újságíróknak nyilatkozva.

„Amikor elkezdtük tervezni a látogatást, a megállapodáshoz való visszatérés biztosnak tűnt. Azóta eltelt az idő, Iránban megváltozott az elnök, és a dolgok sokkal kevésbé tűnnek biztosnak. Véleményünk szerint lehet, hogy nem lesz visszatérés a megállapodáshoz”.

Bennett azzal fog érvelni, hogy Irán atomprogramja túlságosan előrehaladott ahhoz, hogy a közös átfogó cselekvési tervnek (JCPOA) 2021-ben még bármilyen jelentősége legyen. Bár a megállapodás betömhet néhány lyukat a fejlesztés oldalán, a tisztviselő fenntartotta, hogy az egyezmény túl sokat ad cserébe az Iszlám Köztársaságnak.

„Nincs értelme visszatérni az atomalkuhoz” – mondta a tisztviselő.

„Egy olyan Iránt örököltünk, amely rendkívül agresszívan dolgozik, és nagyon negatív erőket erősít a térségben” – mondta a forrás, jelezve az előző, Benjamin Netanjahu vezette kormány kritikáját a kérdés kezelésével kapcsolatban.

A miniszterelnök júniusi hivatalba lépése óta mélyreható politikai felülvizsgálati folyamatot folytat az iráni kérdésben, és a forrás szerint úgy véli, hogy a megállapodáshoz való visszatérés már nem adott.

Bennett már régóta nyilvánosan ellenzi a Biden-kormány kinyilvánított tervét, hogy újra belépjen a 2015-ös iráni atomalkuba, amelyből Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kilépett. A nyugati hatalmak – az Egyesült Államok közvetett részvételével – az év elején hónapokig tartó tárgyalásokat folytattak Iránnal Bécsben, de a tárgyalások megrekedtek a keményvonalas Ebrahim Raisi iráni elnöknek a hónap elején történt beiktatása előtt.

Bennett úgy látja, hogy az iráni nukleáris kérdés kihívást jelent Izrael és szövetségesei számára, és lehetőséget arra, hogy új, átfogó regionális stratégiát dolgozzanak ki Teheránnal szemben – mondta a tisztviselő.

A palesztinoknak tett nagyobb engedmények bejelentése nem várható az út során.

Bennett a tervek szerint kedden 16 órakor indul első hivatalos amerikai látogatására. Ez lesz Bennett első hivatalos tengerentúli útja miniszterelnökként, és az első alkalom, hogy Biden izraeli miniszterelnökkel találkozik, amióta az év elején hivatalba lépett.

Szerdán Bennett találkozik Antony Blinken, amerikai külügyminiszterrel, Lloyd Austin, védelmi miniszterrel és Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadóval.

A tervek szerint csütörtökön délben találkozik Bidennel az Ovális Irodában.

Bennett közeli diplomáciai és biztonsági tanácsadóival utazik, köztük Eyal Hulta, nemzetbiztonsági tanácsadóval, Shimrit Meir, diplomáciai tanácsadóval, Avi Gil, katonai titkárral, Shalom Shlomo, kabinetfőnökkel, valamint Gilad Erdan, amerikai és ENSZ-nagykövettel.

Diplomáciai források szerint Bennett arra számít, hogy személyes kapcsolatot építhet ki Bidennel, mivel a két vezető hasonló stílussal rendelkezik.

Bennett útjára akkor kerül sor, amikor a Biden-kormányzat a katasztrofális afganisztáni kivonulással foglalkozik, és mindkét vezetőnek szembe kell néznie a COVID-19 számainak spirálszerű emelkedésével saját országában.

Az Izraelben zajló COVID-válság ellenére „a látogatás időzítése nagyon fontos, mert Iránnal kapcsolatban kritikus ponton vagyunk” – mondta Bennett vasárnap a kabinet heti ülésén.

A miniszterelnök szerint az irániak „gyorsan haladnak az urándúsítással, ami máris jelentősen lerövidítette azt az időt, amely alatt fel tudnák halmozni az egyetlen atombombához szükséges anyagot”.

Bár Bennett hangsúlyozta, hogy a Bidennel való találkozójának fő témája Irán lesz, a Fehér Ház közleménye Bennett látogatásáról megjegyezte, hogy tervezik a „regionális és globális biztonság, beleértve Iránt” megvitatását, valamint „az izraeliek és palesztinok békéjének, biztonságának és jólétének előmozdítására irányuló erőfeszítéseket, valamint a régió békésebb és biztonságosabb jövője érdekében végzett munka fontosságát”.

Vasárnap Bennett megjegyezte, hogy nem sokkal azután, hogy visszatér Washingtonból, vendégül látja Angela Merkel, leköszönő német kancellárt, és nem sokkal később Kairóba látogat, „hogy találkozzon [Abdel-Fattáh] el-Sissi, egyiptomi elnökkel, aki meghívott engem”.

Bennett a múlt héten találkozott az egyiptomi hírszerzési főigazgatóság elnökével, Abbász Kamelral, aki Sissi nevében nyújtotta át a meghívást.

Rahm Emanuelt jelölte Biden amerikai követnek Japánba

Joe Biden Rahm Emanuelt jelölte az USA Japánba delegált követének.