Titokban Kabulban járt demokrata képviselő: „Az egész egy k****ott katasztrófa, ami ott van”

Seth Moulton, iraki háborús veterán és progresszív demokrata képviselő, nem volt hajlandó bocsánatot kérni kritikusaitól – köztük Nancy Pelosi házelnöktől –, amiért úgy döntött, hogy engedély nélkül Kabulba utazik, hogy első kézből legyen szemtanúja a Biden-kormányzat afganisztáni kivonulási műveleteinek – írja a The Daily Wire.

Moulton szerint a kabuli repülőtéren gyötrelmes és őrült körülmények uralkodnak, elmesélte, amint látta, ahogy az amerikai katonák összeomlanak a rájuk nehezedő erőfeszítések súlya alatt. Nem is csoda, hogy Moulton a titkos útjával kivívta a Demokrata pártvezetés haragját.

„Amit mindenkinek meg kell értenie, még ha teljesen egyet is ért a Biden-kormányzat visszavonulási döntésével, az, ahogyan ezt kezelték, teljes katasztrófa volt”

– mondta Moulton.

Hozzátette, hogy az elfuserált művelet következményeinek mértékét „holttestekben fogják mérni, mert rengeteg ember hal meg, amiért nem tudnak kijutni”.

„Bármilyen őrültségnek is hangzik, jó kapcsolatra van szükségünk a tálibokkal ahhoz, hogy bármilyen reményünk legyen arra, hogy kijuttassuk azt a több ezer embert, akiket hátrahagytunk”

– tette hozzá Moulton.

Moulton elmondta, hogy ő és egy másik republikánus kongresszusi képviselő és veterán, Peter Meijer tudták, hogy sok kritikát fognak kapni az útjuk miatt, ezért megpróbáltak „a lehető leghatékonyabban kideríteni az igazságot és megmenteni néhány életet”.

A páros kereskedelmi járattal repült az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol felszálltak egy Kabulba tartó C-17-es repülőgép fedélzetére (olyan helyeket foglaltak el, amelyek egyébként is üresek lettek volna). Moulton hozzátette, hogy az utazás célja az volt, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják a missziót, és hogy ő és Meijer úgy érezték, kénytelenek katonai kapcsolataikat használni, miután többször is elutasították a hivatalos útra vonatkozó kéréseiket.

A kabuli események igazolják, hogy miért volt súlyos taktikai hiba a bagrami légibázis elhagyása

A Kabultól mintegy 30 mérföldre északra fekvő bázis volt az USA fő támaszpontja egészen július 2-ig, amikor az amerikai csapatok egyik napról a másikra, figyelmeztetés nélkül távoztak.

„Peter és én már egy ideje beszélgettünk arról, hogy Kabulba megyünk, eddig minden hivatalos kérésünket elutasították”

– mondta Moulton.

Moulton elmondta, hogy összetört attól, amit a helyszínen látott. Az evakuáltakat hangárokban szállásolták el, 120 fokos hőségben, miközben próbáltak árnyékot keresni, ahol csak tudtak.

„Hangárokban voltak, néhányan közölüknek csak a kifutópályán jutott hely, őrület” – mondta.

„Ott értettük meg úgy, ahogyan azt csak Kabulban tartózkodva lehet, hogy ezt soha nem fogjuk időben befejezni, még akkor sem, ha szeptember 11-ig meghosszabbítják a határidőt”.

„Soha nem láttam még ennyi embert sírni, tengerészgyalogosokat, tapasztalt külügyminisztériumi veteránokat, akik egyszerűen könnyekben törtek ki, amikor a munkájukról beszéltek, megöleltek, és megköszönték, hogy eljöttünk”

– tette hozzá Moulton.

A Fehér Ház csütörtökön közölte, hogy a csütörtöki pusztító terrortámadás ellenére, amely legalább 200 halálos áldozatot követelt, köztük 13 amerikai katonát, továbbra is ragaszkodnak az augusztus 31-i kivonulási határidőhöz.

Ben Shapiro: Kezdődhet az impeachment eljárás Biden ellen

“ Semmi nem volt ebből elkerülhetetlen. Semmi nem volt ebből tervszerű. Biden elnök a felelős mindezért.”