Trump Afganisztánról: „Szerintem ez volt a legostobább lépés, amit valaha tettek országunk történetében”

Donald J. Trump a „Hannity” című műsornak adott exkluzív interjújában csütörtökön azt mondta, hogy Joe Biden elnök egyre súlyosbodó afganisztáni válsága „a legostobább lépések eredménye, amelyet talán valaha is tettek országunk történetében” – írja a Fox News.

„Ez annyira szomorú. Valószínűleg taktikai szempontból a legkínosabb a dolog; az egész világon bolondnak néznek minket, gyengék vagyunk, szánalmasak vagyunk, olyan emberek vezetnek minket, akiknek fogalmuk sincs, mit csinálnak”

– mondta Trump.

„Kivonják a hadsereget, aztán azt mondják, hogy most már kihozzuk az embereket is, aztán hirtelen besétálnak a tálibok. A tálibokat annyira ellenőrzésünk alatt tartottuk, hogy nem mozdultak volna anélkül, hogy a jóváhagyásunkat ne kapták volna meg. Megállapodásunk volt. Nem ölték meg a katonáinkat”.

Trump megjegyezte, hogy a tálibok 18 hónapja nem öltek meg amerikai katonát az általa 2020-ban megkötött megállapodás óta.

Trump hozzátette, hogy kormánya alatt az vezetett az Iszlám Állam legyőzéséhez, hogy „nagyszerű tábornokok” voltak a terepen – és nem az általa „tévétábornoknak” nevezett katonák, akik a médiában teszik a köröket.

Trump azt is elmondta, hogy ő nem engedte volna a bagrami légitámaszpont elhagyását, kiemelve annak stratégiai elhelyezkedését.

Pompeo: ne vádolják Trumpot Biden hibájáért!

Pompeo szerint Biden miatt váltak a tálibok „agresszívvá és merésszé”.