Halállistán: A tálibok megkapták az evakuálandó amerikaiak és afgánok neveit

Kabulban amerikai tisztviselők átadtak a táliboknak egy listát az amerikai állampolgárok, zöldkártya-tulajdonosok és az afgán szövetségesek neveiről, hogy engedélyezzék számukra a bejutást a város repülőterének a militánsok által ellenőrzött külső körzetébe. A lépés a színfalak mögött hatalmas felháborodást váltott ki a törvényhozók és katonai vezetők részéről írja a Politico.

Kabul eleste után, az evakuálás első napjaiban a repülőtéren tartózkodó amerikai katonai és diplomáciai koordinációs csoport átadta a táliboknak azoknak az embereknek a névlistáját, akiket az Egyesült Államok evakuálni kívánt. Ezek mögött a nevek mögött olyan afgánok vannak, akik az elmúlt 20 évben az Egyesült Államok oldalán szolgáltak, és különleges bevándorlási vízumot kértek Amerikába. Ezenkívül amerikai állampolgárok és kettős állampolgárok is szerepeltek a listán.

A lépés, amelyet három amerikai kongresszusi tisztviselő részletezett a POLITICO-nak, arra irányult, hogy meggyorsítsa több tízezer ember evakuálását Afganisztánból, miután a múlt héten káosz tört ki az afgán fővárosban a tálib hatalom átvételt követően.

Kabul eleste óta közel 100 ezer embert evakuáltak, akik többségének a tálibok ellenőrzőpontjain kellett áthaladniuk úton a repülőtérre. A döntés azonban, hogy konkrét neveket adnak át azoknak a táliboknak, akik korábban brutálisan meggyilkolták azokat az afgánokat, akik együttműködtek az amerikai és más koalíciós erőkkel, feldühítette számos törvényhozót és a katonai tisztviselőt.

„Gyakorlatilag az összes afgánt halállistára tették”

– mondta egy neve elhallgatását kérő katonai tisztviselő.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Joe Biden elnök azt mondta, nem biztos, hogy létezik ilyen lista, ugyanakkor azt sem tagadta, hogy az Egyesült Államok neveket adott át a táliboknak.

A neveket tartalmazó lista kérdése először a héten a Capitoliumban tartott titkos tájékoztató során merült fel, amelyen a Biden-kormányzat vezető tisztviselői megvédték a tálibokkal való szoros koordinációt. Biden tisztviselői azt állították, hogy ez a lehető legjobb módja annak, hogy az amerikaiak és az afgánok biztonságban legyenek, és hogy megelőzzék a tálib harcosok és a repülőtéren állomásozó több ezer amerikai katona közötti összecsapásokat.

Ben Shapiro: Kezdődhet az impeachment eljárás Biden ellen

“ Semmi nem volt ebből elkerülhetetlen. Semmi nem volt ebből tervszerű. Biden elnök a felelős mindezért.”