Versenyt futnak az idővel a nyugati nemzetek az afganisztáni evakuálás során

A külföldi csapatok kivonásának augusztus 31-i határideje egyre közeledik, és semmi jele annak, hogy az ország új vezetői engedélyeznék a hosszabbítást – írja a The Algemeiner.

Augusztus 14-e óta az Egyesült Államok és szövetségesei már több mint 70 000 embert evakuáltak, köztük saját állampolgáraikat, a NATO személyzetét és a veszélyeztetett afgánokat.

Joe Biden szerint az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, a segélyszervezetek pedig a hátramaradott afgán lakosságot fenyegető humanitárius válságra figyelmeztettek.

„Minél hamarabb befejezzük, annál jobb”

– mondta Biden.

„A műveletek minden egyes napja további kockázatokat jelent csapataink számára”.

Két, névtelenséget kérő amerikai tisztviselő azt mondta, hogy egyre nagyobb az aggodalom az Iszlám Állam által elkövetett öngyilkos merényletek kockázata miatt a repülőtéren.

Dominic Raab brit külügyminiszter azt mondta, hogy az emberek evakuálásának határideje a hónap utolsó percéig tart.

Miközben a hangsúly most a menekülni próbálókon van, a segélyszervezetek szerint a lakosság többi részét egyre inkább fenyegeti az éhínség, a betegségek és az üldöztetés veszélye.

„A többéves aszály, a konfliktus, a gazdasági hanyatlás és a koronavírus által súlyosbított gazdasági helyzet miatt tökéletes válság van kialakulóban”

– mondta David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának ügyvezető igazgatója a Reutersnek Dohában.

„Az éhhalál felé tartó emberek száma mára 14 millióra emelkedett”.

– mondta.

A NATO egyik kabuli diplomatája, azt mondta, hogy több nemzetközi segélyszervezet kétségbeesetten próbálja kimenteni afgán személyzetét, ennek érdekében pedig a szomszédos országoknak meg kellene nyitniuk szárazföldi határaikat, hogy minél több ember távozhasson.

„Iránnak, Pakisztánnak és Tádzsikisztánnak sokkal több embert kellene kimenekítenie akár légi, akár szárazföldi úton”

– mondta a diplomata a Reutersnek.

A tálibok azt mondták, hogy augusztus 31-ig minden evakuálást be kell fejezni, és arra kérték az Egyesült Államokat, hogy ne sürgesse tovább a távozását a tehetséges afgánoknak, miközben a repülőtéren is próbálták meggyőzni az embereket, hogy menjenek haza, mondván, hogy nincs mitől félniük.

A holland kormány több kormányhoz csatlakozva azt mondta, hogy szinte biztos, hogy sok menedékjogra jogosult embert nem fognak tudni időben kivinni.

A német válasz Afganisztánra: még több migráció

Az utóbbi tíz évben ez az elit egyetlen választ ismert csak minden politikai válságra, bárhol is legyen az Ázsiában vagy Afrikában: a Németországba, illetve Európába történő bevándorlást. Koenen Krisztina írása.