Az repülőgépen született afgán babát az amerikai légierő egyik C-17-eséről nevezték el

Az amerikai légierő C-17-es repülőgépén szombaton született afgán kislányt „Reach”-nek nevezték el, annak a repülőgépnek a hívójele után, amely őt és édesanyját Katarból a németországi Ramstein légibázisra szállította – írja a Task&Purpose.

A ‘Reach 828’ elnevezésű szállítógép repülés közben volt, amikor az anyánál megindult a szülés – olvasható a légierő által kiadott közleményben.

Az anyánál az alacsony vérnyomás miatt komplikációkat kezdtek tapasztalni, ezért a repülőgép parancsnoka úgy döntött, hogy a gépet alacsonyabb magasságra szállítja le, hogy növelje a légnyomást a gépben. A döntés megmentette az anya életét. A repülőgép hamarosan leszállt Ramsteinben, ahol a légierő 86. egészségügyi csoportja a fedélzetre szállt, majd az anya a C-17-es rakterében megszülte a gyermeket.

Két nappal később Steve Lyons hadseregtábornok, az Egyesült Államok Közlekedési Parancsnokságának vezetője újságíróknak elmondta, hogy tudomása van két másik csecsemőről is, akik az evakuálási erőfeszítések során születtek, bár lehet, hogy van még több is, akikről nem tud.

A másik gyermek hétfőn született egy C-17-es fedélzetén a katari Al Udeid légibázison, szintén leszálláskor, mondta Hope Cronin őrnagy, a Légi Mozgékonysági Parancsnokság szóvivője a Task & Purpose-nak.

Eddig mintegy 88 000 embert, köztük több mint 4400 amerikait mentettek ki. A közelgő határidő azonban azt jelenti, hogy a tálib uralom elől menekülni próbáló afgánok tízezrei maradnak hátra, köztük olyanok is, akiket megtorlás fenyeget, amiért a háború alatt az Egyesült Államok vezette koalíció mellett dolgoztak.

Van mit tanulni az afganisztáni kivonulás kudarcából

Csak remélni lehet, hogy Izrael, nyugati világunk utolsó reménye tanul az esetből. Már elkövette azt a hibát, hogy feladta a Golán-fennsíkot, Ciszjordániát, a gázai övezetet és a Sinai-félszigetet, pedig mindegyiket ellenőrizte – ezeket ugyanis annektálnia kellett volna. Gallai Tamás írása.