36 keresztényt gyilkoltak meg egy éjszaka alatt Nigériában

Ismeretlen támadók legalább 36 embert lelőttek, és több épületet leromboltak egy éjszakai rajtaütés során a közép-nigériai Jos városához közeli faluban, egy olyan területen, amelyet folyamatos etnikai összetűzések sújtanak – írja a Reuters.

„A fegyveresek házról házra jártak, majd megölték a lakosokat Yelwa Zangamban” – közölte egy katonai szóvivő. „A katonák nehezen jutottak el az érintett területre, mivel a támadók lerombolták az egyik hidat” – tette hozzá.

Jos Plateau állam fővárosa – Nigéria úgynevezett Középső Övezetének része, ahol rendszeres harcok zajlanak az egész Észak-Nigériát uraló hausza-fuláni csoport és számos kisebb helyi etnikai csoport között.

Simon Lalong, Plateau állam kormányzója „barbár tettnek” nevezte a támadást, és közölte, hogy a biztonsági erők 10 gyanúsítottat letartóztattak, és többeket üldöznek.

Közölte, hogy 24 órás kijárási tilalmat rendelt el a környékre, hogy megakadályozza a további ember- és vagyonveszteségeket, úgy, hogy a hatóságok csak nemrég enyhítették a kijárási tilalmat, amelyet azután rendeltek el, hogy augusztus 14-én támadók 22 ingázót öltek meg ugyanezen a területen.

Egy helyi lakos szerint a támadók a közelből származó fulánik voltak, akik viszályba keveredtek a Yelwa Zangam közösséggel.

Idén Nigéria egész területén megugrott az erőszakos bűncselekmények száma, több államban mindennapossá váltak a váltságdíjért elkövetett emberrablások és a fegyveres rablások.

A feszültségek hátterében a szegénység áll, amelyet a középső övezetben pedig súlyosbít az etnikai és vallási rivalizálás is.

Elrabolt életek — Népirtás Nigériában

Hiába a népirtás ténye, a segítség már tíz éve késik. Hajdú Tímea írása.