Német geológus vezette Eichmann nyomára a Moszadot

Egy német geológus, aki Adolf Eichmannal dolgozott egy argentínai építőipari vállalatnál, volt az a személy, aki a legfontosabb információkat szolgáltatva lehetővé tette a Moszad számára, hogy elfogja Eichmannt – írja a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva az ujkelet.live.

A férfi személyazonosságát titokban tartották azóta, hogy Eichmannt elrabolták és Izraelben vitték, ahol elítélték és kivégezték. Most, 32 évvel a férfi halála után, családja beleegyezett abba, hogy felfedje nevét és történetét, ami kitüntetett helyet szerzett neki az izraeli történelemben.

Gerhard Klammer Németországban tanult geológiát, filozófiát és történelmet. 1950-ben Argentínába emigrált, hogy munkát találjon. A sors úgy hozta, hogy Eichmann, a nácik végső megoldásának megalkotója nagyjából ugyanabban az időben érkezett Argentínába, álnéven.

Klammer a Capri építőipari vállalatnál talált munkát Tucuman tartományban, Észak-Argentínában. Nem sokkal később Eichmann szintén csatlakozott a céghez Ricardo Klement néven.

Néhány évvel később a vállalatnál pénzügyi problémák merültek fel. Eichmann Buenos Airesbe költözött, míg Klammer visszatért Németországba.

Klammer elég jól ismerte a valódi kilétét a magát Ricardo Klementnek nevező férfinak. Eichmann jól ismert volt Argentína náci közösségében, amely igyekezett segíteni és megvédeni őt, és jó néhány volt nácit alkalmazak a Caprinál.

Családja szerint a nácikat ellenző Klammer az 1950-es évek elején felvette a kapcsolatot a német hatóságokkal, hogy tájékoztassa őket Eichmann hollétéről. Soha nem kapott választ.

1959-ben, Németországba való visszatérése után, Klammer egy közeli barátjának, aki pap volt a német hadseregben, mesélt Eichmannról. A pap továbbította az információt püspökének, aki továbbította Fritz Bauer német zsidó ügyésznek, aki Eichmannra vadászott.

Bauer, aki a második világháború alatt elmenekült Németországból, de visszatért a háború végeztével, az akkori német jogi intézmény legmagasabb rangú zsidója volt, Hesse tartomány kerületi ügyészeként. Abban az időben, amikor a német szervezet többi tagja kisujját sem mozdította Eichmann elfogásáért, noha ismert volt, hogy Dél-Amerikában bujkál, Bauer volt az egyetlen, aki erőfeszítéseket tett a keresett háborús bűnös felkutatására.

החדשות – N12 on Twitter: „האם הסוד שנשמר במשך עשורים נחשף? דיווח: זה האדם שהוביל את המוסד אל אייכמןhttps://t.co/pj8jelNHPv@AAWALDMAN צילום: אלבום משפחתי, מתוך „לה רפובליקה” האיטלקי pic.twitter.com/E3Wz8Ph9bK / Twitter”

האם הסוד שנשמר במשך עשורים נחשף? דיווח: זה האדם שהוביל את המוסד אל אייכמןhttps://t.co/pj8jelNHPv@AAWALDMAN צילום: אלבום משפחתי, מתוך „לה רפובליקה” האיטלקי pic.twitter.com/E3Wz8Ph9bK

A Klammertől származó információk nagyon értékesek voltak. Tartalmazták Eichmann lakcímét és egy fényképet az 1950-es évek elejéről, abban az időben, amikor ő és Klammer együtt dolgoztak az építőipari vállalatnál, és a két férfi egymás mellett állt.

Bauer már szerzett némi információt Eichmannról Lothar Hermanntól, egy félzsidó férfitól, aki Németországban született, és Argentínába költözött. Hermann lánya randizott Eichmann fiával, aki eldicsekedett apja személyazonosságával.

Hermann 1957-ben elküldte ezt az információt Bauernek. Bauer ezt követően továbbította a Moszadnak, amely ügynököket küldött, hogy megpróbálják megtalálni Eichmannt. De az ügynökök üres kézzel tértek vissza.

A Sueddeutsche Zeitung jelentése szerint a Klammer által két évvel később megadott információk részletesebbek és értékesebbek voltak, mint Hermann részleges és kissé zavaros információi. Következésképpen Klammer információi lehetővé tették a Moszad számára, hogy elfogja Eichmannt.

A cikk folytatása itt olvasható.

Meghalt az Eichmann perben tanúskodó magyar származású holokauszt-túlélő

Joseph Zalman Kleinmant az akkori Magyarország, a mai Szlovákia területéről hurcoltál Auschwitzba. 91 éves volt.