Meghalt az Eichmann perben tanúskodó magyar származású holokauszt-túlélő

Joseph Zalman Kleinman csak 14 éves volt, amikor a nácik a mai Szlovákiában található Zselizről deportálták az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborba, ahol apját, anyját és nővérét megölték. Kleinman túlélte a haláltábort és Adolf Eichmann ellen tett vallomást a náci parancsnok jeruzsálemi perében – írja a Ynet. Kleinman 91 éves volt.

Kleinman után csak kevesebb, mint 180 ezer túlélő maradt Izraelben.

A tárgyalás során tett vallomása alatt Kleinman elmondta a bíróságnak az auschwitzi viszonyokat és azt, hogy hogyan kerülte el a halált Josef Mengele, a „Halál Angyala” néven ismert „orvos” kezei közül.

Miután az amerikai erők felszabadították a németországi Dachau közelében lévő koncentrációs táborból, Kleinman Magyarország felé tartott, a háborút követően sikerült Izraelbe kijutnia.

Ez év elején beszélt az Associated Press-nek, miután megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Kleinman arra ösztönzött mindenkit, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen.

„Ne hanyagolják el ezt a dolgot. Muszáj beoltakozni, mert ez életeket ment”– mondta.

Kleinmant kedden helyezték örök nyugalomra Jeruzsálemben.

Az Eichmann-per hatvanadik évfordulójára emlékeznek Izraelben

1961. április 11-én kezdődött Jeruzsálemben az Argentínában elfogott, majd kalandos úton Izraelbe csempészett háborús bűnös pere, akinek szerepe volt több mint négyszázezer magyar zsidó Auschwitzba deportálásában is.