A talibán zavartalanul közvetíthette Afganisztán elfoglalását a Twitteren

Mindeközben az Egyesült Államok 45. elnöke, Donald Trump továbbra is véglegesen le van tiltva a platformról — emlékeztet a Danube Institute blogbejegyzése.

Többen is kérdőre vonták a Twitter által alkalmazott szabályozási mércét, miután az Afganisztánon végigmasírozó tálib felkelők naprakészen számolhattak be a helyi eseményekről, és terjeszthették agendájukat a technológiai gigavállalat felületén. Tehették mindezt szóvivőjük, Zabihullah Mujahid felhasználói fiókján keresztül, amely ugyan nincs hitelesítve (nem szerepel kis kék pipa a neve mellett), viszont több százezren követik.

A nagy port kavaró capitoliumi események után Donald Trump Twitter-fiókját először ideiglenesen, majd végleg törölték. A globális platform vezetői a drasztikus lépést akkor úgy indokolták, hogy az elnök – a felhasználási feltételek súlyosan megsértve – erőszakot szított bejegyzéseivel január 6-án.

A Fox News megkeresésére a Twitter nem szolgált semmilyen konkrétummal a tálibok státuszát illetően. Szóvivőjük csupán annyit árult el, hogy fokozott figyelmet fordítanak az Afganisztánban zajló eseményekre, továbbá igyekeznek kiszűrni a gyűlöletre és erőszakra buzdító bejegyzéseket.

Trump pert indít több tech cég ellen az amerikaiak „törvénytelen, szégyenletes cenzúrája” miatt

Trump szerint a Facebook, a Twitter és a Google megsértették a volt elnök alkotmányos jogait, mikor letiltották platformjaikról.