Szlovénia segíthet Izraelnek közelednie az Európai Unióhoz

Izrael és Szlovénia hétfőn elkötelezte magát a kétoldalú együttműködés mellett a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia területén, mivel a két ország megállapodott abban, hogy együttműködik a zsidó állam és az Európai Unió (EU) közötti magas szintű párbeszéd újbóli összehívásában — írja az Algemeiner.

A kiberbiztonsági megállapodást Jeruzsálemben írta alá Jáir Lapid izraeli külügyminiszter és szlovén kollégája, Anze Logar. A két miniszter egy munkatalálkozón az EU-Izrael Társulási Tanács újbóli létrehozásáról is tárgyalt, amelyre 2012 óta nem került sor.

Lapid „megbízható barátnak és szövetségesnek” nevezte Szlovéniát, és kijelentette, hogy a két ország közötti kapcsolatok „a kétoldalútól a többoldalúig terjednek, akár az ENSZ-ben, akár az EU-ban – tudjuk, hogy számíthatunk a támogatásukra”.

„Az Ön európai uniós elnöksége alatt beszéltem Brüsszelben az összes európai külügyminiszterrel, és remélem, hogy az Ön elnöksége alatt kerül sor végre az EU-Izrael Társulási Tanácsra is. Ez az Izrael és az Európai Unió közötti kapcsolatok javulásának jelképe lesz, és az Ön vezetői szerepének szimbóluma” – jegyezte meg Lapid.

Logar, aki meghívta Lapidot a szlovén fővárosba, Ljubljanába, fontos partnernek nevezte Izraelt, és megerősítette az ország elkötelezettségét az EU és Izrael közötti magas szintű párbeszéd újjáélesztése mellett.

„Szlovénia nagyra értékeli az Izraellel fennálló szoros és baráti kapcsolatokat. Folytatni fogjuk a rendszeres kétoldalú párbeszédet és az együttműködést új területeken. Számíthatnak ránk, hogy segítünk az EU és Izrael kapcsolatainak kiépítésében” – mondta Logar.

Lapid megragadta az alkalmat, hogy megköszönje Logar látogatását és szolidaritását a Falak őre hadművelet során: „Miközben rakéták záporoztak Izraelre, köztük a tel-avivi házamra is, az Ön országában magasan lobogott a zászlónk. Ez a valódi szolidaritás és az igazi barátság gesztusa volt”.

„Barátom, az elmúlt 30 évben országaink közelebb kerültek egymáshoz, a gazdasági viszonylatok bővültek, a népek közötti kapcsolatok virágoztak, a kormányok szorosan együttműködtek, több a turizmus, a kereskedelem, a közös projektek és az együttműködés minden szinten” – tette hozzá.

Logar látogatása azt követi, hogy Szlovénia júliusban újra megrendezte az első zsidó ejtőernyős nő, Hanna Szenes (Hannah Senesh) születésének 100. évfordulója alkalmából tartott ejtőernyős ugrást, és megemlékezett a második világháború zsidó ejtőernyőseiről. A történelmi ejtőernyős ugrást a szlovéniai Cerklje repülőterén hajtották végre, közel Szenes eredeti ugrásának helyszínéhez.

„A múlt hónapban ünnepeltük Izrael és Szlovénia első barátsági napját. Örömmel üdvözöltük döntést, hogy ezt a napot Szenes Hanna előtt tisztelegve ünnepeljük meg. Szenes nemzeti szimbólum, és most már közös történelmünk szimbóluma is. Egy olyan történelemnek, amely régebbre nyúlik vissza, mint a 30 éves hivatalos kapcsolatunk, amelyet jövőre fogunk megünnepelni” – mondta Lapid.

A tagállamoknak növelniük kellene betelepítési kvótájukat az EU biztos szerint

Az instabil afganisztáni helyzet valószínűleg a migrációs nyomás növekedéséhez vezet, ezért minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni a belügyekért felelős uniós biztos szerint.