Izraelben egymillió fölött a Covid-esetszám, a 30 éves korosztályt is elkezdik oltani

Izraeli egészségügyi tisztviselők szerint a harmadik oltásra való jogosultság hamarosan a 30 év felettiek, majd mindenki előtt megnyílhat, és a védettségi, ún. zöld igazolvány érvényessége – amely jelenleg az év végén jár le – a második oltás után hat hónapra rövidülhet azok számára, akik nem kapnak emlékeztetőt — írja a The Jerusalem Post.

Az Egészségügyi Minisztérium vasárnap 6527 új fertőzésről számolt be, hétfőn 18 óráig pedig további 5814-ről, így a megbetegedések száma 999 110-re emelkedett, és éjfélig várhatóan további néhány száz esetet azonosítanak. Ez azt jelenti, hogy minden 10 izraeli közül több mint egy már elkapta a vírust.

A jelenleg aktív esetek között van Orit Farkash-Hacohen tudományos és technológiai miniszter, Gilad Kariv munkáspárti MK és Itamar Ben-Gvir vallási cionista párti MK, akit vasárnap késő este engedtek ki az Ein Kerem-i Hadassza egészségügyi központból, miután 24 órát töltött a kórházban.

A hétfőn teszteltek 6,3%-a volt pozitív, ami a legmagasabb pozitivitási arány a negyedik hullám kezdete óta.

Ugyanakkor a reprodukciós ráta június eleje óta először csökkent 1,2 alá. Míg az 1-nél magasabb R azt jelzi, hogy a betegség még mindig terjed, az elmúlt hetekben stabilan 1,3 és 1,4 között maradt. A csökkenés most arra utal, hogy a megbetegedések száma lassul.

Emellett úgy tűnik, hogy a súlyos betegek száma is elérte a platót: szombaton 657, vasárnap 679, hétfő este pedig 664 volt. Közülük 117-en lélegeztetőgépen voltak.

A járvány kezdete óta 6856 ember halt meg a vírusban, vasárnap 29 új halálesetet regisztráltak, ami február óta a legmagasabb napi szám.

Az egészségügyi hatóságok és kormánytisztviselők az elmúlt napokban rámutattak, hogy a vírus áldozatai közül szinte senki nem kapta meg a korona elleni vakcina harmadik dózisát.

Izrael július 30-án kezdte meg a 60 év feletti állampolgárok tömeges oltását az emlékeztető oltással, és azóta 1,52 millió ember kapta meg a harmadik dózist. Péntek óta minden 40 év feletti, legalább öt hónapja teljes körűen beoltott személy jogosult az oltásra.

Összesen 5,9 millió izraeli kapta meg legalább az első oltást – a lakosság mintegy 58,5%-a -, 1,08 millió jogosult személy pedig úgy döntött, hogy nem oltatja be magát.

Az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint, amelynek eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra, a legtöbb oltást fel nem vevő személy hátrányos helyzetű családból származik.

„A gazdagok nagyobb számban kapnak oltást, míg a lakosság gyengébb rétegei kisebben” – mondta Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter. „Nem fogok lemondani ezekről a csoportokról, legalább is az én hivatali időm alatt.”

A tervek szerint mobil oltóállomásokat küldenek az ország társadalmi-gazdasági és földrajzi perifériáján lévő közösségekbe.

„Ez egy történelmi példa arra, hogy mennyire fontos az egyenlőtlenségek csökkentése és a kölcsönös felelősségvállalás növelése, valamint arra, hogy milyen veszélyeket rejt az egyenlőtlenség” – mondta Horowitz. „A társadalmi szakadékok a gyengéknek, és ezáltal mindannyiunknak ártanak. Ez igaz a koronavírusra is, és mind a társadalom, mind pedig ország életét megviselte.”

Azok közül, akik nem oltatták be magukat, 16% él haredi (ultraortodox) városokban, 32% arab városokban, 53% pedig vegyes városokban (és ide tartoznak a haredi vagy arab szektorral azonosuló lakosok is).

A kormány azt is szorgalmazza, hogy az izraeli diákok kapjanak oltást, amikor visszatérnek az iskolába.

Eddig a 12-15 éves diákok 41%-a kapott legalább egy adag oltóanyagot, a 16-19 évesek 79%-a pedig. Vasárnap közel 10 000 ember kapta meg az első adagot, ami több mint egy hónapja a legmagasabb szám.

Szeptember 1-jétől a jogosult diákoknak szülői beleegyezéssel az iskola területén is beadhatják az oltást az iskolaidő alatt, ami az egészségügyi hatóságok szerint drámaian megnöveli az oltások ütemét.

Egy többórás ülésen vasárnap késő este a kabinet jóváhagyta azt az általános tervet, amely lehetővé teszi, hogy minden gyerek visszatérhessen az osztálytermekbe, elfogadva a Yifat Shasha-Biton oktatási miniszter által javasolt vázlatot.

A terv szerint a 12 év alatti diákoktól a nyitás napján negatív koronavírus-teszt eredményt kérnek.

A szülőknek ingyenes gyors antigén tesztkészleteket biztosítanak, és arra kérik őket, hogy szeptember 1-jét követő 48 órán belül vegyenek kenetet a gyerekeiktől.

A piros városokban a nyolcadiktól a tizenkettedik osztályosokig online tanulásra kényszerülnek, hacsak a diákok legalább 70%-a nem oltott vagy nem épül fel.

Ezenkívül az oktatási személyzetre is vonatkozik majd a ’zöld igazolvány terv’, ami azt jelenti, hogy minden tanárnak, oktatási segítő személyzetnek és egyéb dolgozónak be kell oltatnia magát, vagy negatív koronatesztet kell bemutatnia, ha belép az intézményekbe. Az izraeli média szerint az oltást vagy a tesztet megtagadó személyzetet fizetés nélküli szabadságra küldhetik.

„Örülök, hogy a kabinet tagjai elfogadták a szeptember 1-jei tanévkezdéssel kapcsolatos álláspontomat minden korosztály számára, és megszavazták azt” – mondta Shasha-Biton. „Ezt felelősségteljes és ellenőrzött módon fogjuk megtenni, a jóváhagyott oktatási vázlattervnek megfelelően. Köszönet illeti a szülők, a tanárok és a helyi hatóságok képviselőit is, akik részt vettek a megbeszélésen.”

Az izraeli televíziónak adott interjúkban Horowitz és a minisztérium főigazgatója, Nachman Ash is azt mondta, hogy a jogosultságot nagyon hamarosan kiterjeszthetik mindenkire, aki elmúlt 30 éves.

Horowitz azt is elmondta, hogy amikor az emlékeztető oltás mindenki számára elérhetővé válik, megfontolják majd, hogy a második oltás után hat hónapra rövidítsék le a Zöld Igazolvány érvényességét, és az emberek az emlékeztető oltás után újítsák meg újra. Jelenleg Izraelben minden ilyen okmány – amely számos helyszínre és tevékenységre biztosít belépést – az év végéig érvényes.

Arra a kérdésre, hogy a Ros Hásáná idejére további korlátozásokra lehet-e számítani, a miniszter azt mondta, hogy szerinte nem lesz ilyen.

Izrael figyelmeztet: a védőoltás enyhíti, de nem győzi le a Deltát

Az oltóanyagok működnek, de nem elég jól.