Gázából ismét léggömbökkel okoznak tüzeket Izraelben, a hadsereg válaszol

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász hétfőn számos gyújtóléggömböt indított a szomszédos izraeli területek felé, ahol kilenc helyen tört ki tűz a gyújtogatás nyomán. Az izraeli hadsereg légicsapásokkal válaszolt.

A gázai frakciók megbeszélést tartottak, amelyen az Izraellel szembeni eszkalációról döntettek, tiltakozásul az övezet elleni blokád, és Gáza újjáépítésének késedelme miatt.

Szerdára újabb tömeges felvonulást terveznek a határkerítéshez, ahol szombaton egy hasonló menet életveszélyesen megsebesített egy, a határ túloldalán állomásozó izraeli katonát.

Szombaton az övezet északi részén rendezték az erőszakos tüntető akciót, szerdán viszont a határ déli részéhez készülnek több száz aktivista részvételével. Khan Junisz és Rafah várostól fognak megindulni a palesztinok az izraeli határ felé, szemben Nir Oz kibuccal.

Egyiptom bejelentette a rafahi átkelő lezárását további értesítésig a Hamász elmúlt napokban tanúsított magatartása, a Gázai övezet helyzetének súlyosbodása, és a palesztin szervezetek és Izrael közötti feszültség növekedése miatt, de Kairó továbbra is kész közvetíteni a két fél között.

Az égő léggömbökre válaszul az izraeli hadsereg vadászgépei a Hamasz állásait támadták, és sikerrel semmisítettek meg egy földalatti rakétaindító állomását, amely civil lakások és egy iskola mellett volt található.

„Izrael a Hamasz terrorszervezetet tartja felelőssé a Gázai övezetben folytatott minden tevékenységért, és továbbra is határozottan reagál a Gázából kiinduló terrorista kísérletekre” – írta közleményében az IDF.

A légicsapások idején a Gázai övezetben géppisztolytüzet is észleltek izraeli területek felé.

Hétfőn este a palesztin arabok egy földalatti célpont elleni támadásról számoltak be Khan Junisz térségében. Fáklyákat lőttek a Gázai övezet déli részén. Válaszul az IDF vadászgépei megtámadták a terrorista alagutat.

כאן חדשות on Twitter: „צה”ל תוקף בעזה בתגובה להפרחת בלוני התבערה@Itsik_zuarets @ItayBlumental / Twitter”

צה”ל תוקף בעזה בתגובה להפרחת בלוני התבערה@Itsik_zuarets @ItayBlumental

Mindezek ellenére Izrael egyelőre tovább folytatja az övezet segélyezését, és megállapodás született a katari támogatás bejuttatásáról is. A Gázai övezetből arról számoltak be, hogy a májusi Falak őrzője nevű izraeli hadművelet óta először léptek be Gázába építési vasat szállító teherautók, mégpedig Kerem Salom déli átkelőhelyen. A vasat az UNRWA-hoz, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségéhez szállították.

Az új izraeli megállapodás szerint az ENSZ közvetítésével és segítségével fogják eljuttatni a katari pénzsegélyt is Gázába, s a támogatásból havi több millió dollárt a Hamasz-vezetők kapnak, amelyet a jelenlegi tervek szerint fizetésként folyósítanak nekik.

Legutóbb májusban érkezett pénzügyi segítség az övezetbe, mert az új izraeli kormány nem volt hajlandó a korábbi módszerek szerint a Katarból érkező, készpénzzel teli bőröndöket beengedni az erezi átkelőn, hanem ragaszkodott a pénz útjának és felhasználásának ellenőrzését biztosító banki eljáráshoz, ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság (PH) által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át a PH Gázai övezetben lévő kirendeltségeire, és onnan osszák szét.

A Hamásztól kapott „engedéllyel” forgatott a The New York Times Gázában

Nem valószínű, hogy ez volt az objektivitás biztosítéka.