A Hamásztól kapott „engedéllyel” forgatott a The New York Times Gázában

Nem valószínű, hogy ez volt az objektivitás biztosítéka.

Az Izrael és Gáza között zajló legutóbbi erőszakos összecsapások óta tűzszünet született, de a New York Times (NYT) mégsem tudta elengedni a dolgot – írja Ira Stoll az Algemeiner oldalán. Az újságíró szerint ugyanis több ponton is problémás a Times augusztus 10-i cikke, ami a májusi összecsapásokról készült videóösszeállítást elemzi.

Például a cikk elején máris elfelejtették közölni az összecsapások igazi előzményeit. Ehelyett azt írták: „Májusban harcok törtek ki Gázában Izrael és a Hamász között, ami a parti területeket irányító palesztin fegyveres csoport”. Azaz a Times szerint a harcok csak úgy „kitörtek”, miközben az Algemeiner szerzője leszögezi, tényszerűen pontosabb lett volna azt írni, hogy: „a Hamász terrorista csoport rakétaesőt indított Izrael civil célpontjaira”.

Ám Stoll szerint egy dologban legalább egyenes volt a Times, és elárult valami érdekeset. A riport szerint a tűzszünet bejelentése után a lap két munkatársa Gázába utazott, ami több napig tartó folyamat volt, „keresztülmenve számos biztonsági átvilágításon, jeruzsálemi karanténon és megszerezve a Hamász engedélyét”.

Tehát engedélyt szereztek a Hamásztól. Márpedig a terrorista csoport hozzáállását ismerve a szkeptikus hangokhoz, könnyen el tudjuk képzelni, miként kellett viselkedniük az újságíróknak, hogy ne vonják vissza az engedélyüket.

A lap ezután továbbmegy. „A 11 napos háború 260 emberrel végzett Gázában és 13 emberrel Izraelben” – írja a cikk, ami ezután már arról nem tesz említést, hogy ebből 112 gázai állítólag terrorcsoportok tagjai voltak és 21 gázai áldozat akkor veszítette életét, amikor rakétákat próbáltak Izraelre lőni, de azok végül Gázában hullottak le.

De legalább a Times kommentelői is szóvá tették több ízben a NYT megkérdőjelezhető objektivitását. „A Hamász rabságban tartja Gázát, és ez Izrael hibája a NYT, valamint több hozzászóló szerint. De itt a NYT továbbra is egy döglött lovat csapkod. A NYT és a kommentelők elfeledkeznek arról, hogy Szíriában a határnál többezer ember meghalt és milliókat telepítettek át.

Valószínűleg azért, mert ezekért nem tudják Izraelt hibáztatni. És mivel nem tudják biztonságban az Asszád-rezsimet szapulni Szíriából úgy, ahogy akár Tel Avivból vagy Jeruzsálemből tudnák támadni az izraeli kormányt”.

Egy másik hozzászóló pedig így összegezte a New York Times anyagát: „A gázai helyzet tragikus, de a gázai civilek szenvedéséről forgatni anélkül, hogy bemutatnák, hogy miért ‘törtek ki a harcok’, mindez propaganda és nem újságírás.”