Disznófejekkel gyalázták meg Nachman rabbi lányának a sírját

Sára sírját már ötödik alkalommal gyalázták meg a közép-ukrajnai Kremencsukban, de eddig ez a legsúlyosabb incidens 2013 óta — értesült a Times of Israel.

A Breszláv közösséget alapító Nachman rabbi 1831-ben elhunyt lányának a nyughelyét 2015-ben felgyújtották, és horogkeresztekkel csúfították el.

Az idei bűncselekmény során már teljesen lerombolták a sírhely föld feletti részét. Az elkövetők, akiket még nem azonosítottak, disznótetemek levágott fejét dobálták a feldöntött sírkőre.

Nachman rabbi lánya sírhelyének területét az elmúlt években építési övezetté nyilvánították, de a zsidó örökséget őrző Oholei Cádikim egyesületnek sikerült megakadályozni a projektet.

2016-ban antiszemita vandálok magának Nachman rabbinak a nyughelyét is disznófejjel gyalázták meg Umánban.

A breszlevi Náchmán rabbi tanításai milliókat inspiráltak és inspirálnak világszerte a mai napig. Az ukrajnai Umánban található sírja a hászid világ egyik leglátogatottabb emlékhelye, ahova évente több százezer ember látogat el. A legnépszerűbbek a ros hásánái zarándoklatok.

Az 1772-ben született és 1801-ben elhunyt Náchmán rabbi, a haszidizmus alapítója, a Báál Sém Tov leszármazottja, egyike volt a legnagyobb befolyású hászid mestereknek. Egészen kicsi gyerekkorától fogva az aszketizmus és az ima útját járta, bár követőit arra figyelmeztette, hogy nem helyes a testük kizsákmányolása. Az örömmel és boldogságban megélt, istenszolgálattól mélyen áthatott életmódot tartotta követendőnek. Az egyik legismertebb mondása: „micvá gdolá lihjot beszimchá” – az öröm nagy micva, azaz igyekezzen az ember élethelyzetétől függetlenül jó hangulatban lenni és örömöt sugározni. Szenvedélyes, a Tóra szeretetétől fűtött egyénisége szélsőséges érzelmekre hajlott. Gyakran beszélt arról, hogy hogyan lehet az Örökkévalót szélsőséges érzelmi helyzetekben szolgálni, legyen szó magasságokról, vagy akár mélységekről.

Négyen támadtak egy hászid zarándokra Umánban, a temetőben is tűz volt

Helyi lakosok megsebesítettek egy vallásos zsidót az ukrajnai Umánban. A zsidó temetőben is tűz volt, nem kizárt a gyújtogatás.